Svjetsko prvenstvo u Japanu

Prvi poraz odbojkašica Srbije

15:08, 10.10.2018.
Izvor: B92
Thumbnail
Odbojkašice Srbije doživjele su prvi poraz na Svjetskom prvenstvu, pošto su izgubile od domaćina Japana poslije četiri seta.

Japanke su još jednom potvrdile da njihov stil ne odgovara Srpkinjama i na kraju slavile sa 15:25, 25:23, 25:23, 25:23.

"Orlice" su već obezbjedile plasman na "Fajnal 6" u Nagoji, ali još nisu potvrdile prvo mjesto u drugoj fazi takmičenja, iako su odlično otvorile i ovaj duel.

Odigrale su maestralno, imale u tom dijelu 14 poena prednosti, ali se odlučujućim ispostavilo opuštanje u finišu, kada su se Japanke razigrale i polako ih uvukle u svoj ritam. 

Sredinom drugog dijela "momentum" je prošao na stranu domaćina, one su hvatale gotovo sve lopte u odbrani i koristile loš prijem našeg tima. Uslijedio je veliki pad koncentracije, gubitak drugog, pa na isti način i trećeg seta. 

Simptomatično je to da, kada god bi rezultatski prišle, igračice Srbije bi pravile nekarakteristične greške i dozvoljavale rivalkama da se odlijepe. Selektor Zoran Terzić se odlučio da promiješa karte, Tijana Bošković nije ni ulazila u igru, ali to na kraju nije bila dobra taktika. 

Bez obzira na poraz, Srpkinje su i dalje prve u grupi sa 21 bodom, istim kao Holandija i Japan, ali uz bolju poen razliku. U četvrtak protiv Holandije od 9.10 po našem vremenu igraju za prvo mjesto grupe. 

Što se top 6 faze tiče, po 3 prvoplasirane selekcije iz E i F grupe izboriće plasman u treću rundu takmičenja, koja će biti odigrana u Nagoji. 

Pobjednici grupa će žrebom biti razdvojeni u dvije grupe, a zatim će se žrijebati trećeplasirane selekcije. Ukoliko u istoj grupi budu prvoplasirane i trećeplasirane selekcije iz iste grupe u drugoj fazi, drugoplasirane selekcije će automatski biti raspoređene u suprotne grupe.