162. "vječiti derbi"

Prvi fudbalski okršaj Dejana Stankovića i Save Miloševića

  • 27.02.2020. 20:16

Groznica "vječitog derbija" polako trese srpski fudbal. U nedjelju sa početkom u 18. časova, fudbaleri Crvene zvezde dočekaće Partizan, u 162. odmjeravanju snaga dva rivala sa Topčiderskog brda.

Ovaj će ostati upamćen po tome, što će se po prvi put, jedan naspram drugog, u najvećoj utakmici fudbala u Srbiji naći Dejan Stanković i Savo Milošević. Nekadašnje vedete Crvene zvezde i Partizana, danas u trenerskoj ulozi predvode fudbalere dva kluba, a za igračke karijere provedene u taboru "vječitih" nisu se sreli u beogradskom derbiju. 

Stankovića i Miloševića, veže prijateljstvo dugo više od dvadeset godina, a njihov povratak na mjesto odakle su se vinuli u fudbalsku orbitu, za novinara Nebojšu Petrovića je, kako kaže odlična stvar za srpski fudbal.

"Meni je, prije svega, drago da vidim takve dve fudbalske veličine na klupama "vječiti rivala", Dejana Stankovića na klupi Crvene zvezde i Savu Miloševića na klupi Partizana. Očekuje nas neizvjesna utakmica. "Zvezda" ima veliku bodovnu prednost. Nema više dijeljenja bodova na pola kao što je bio slučaj ranijih sezona i vidjećemo da li Partizan može da zadrži ritam i da se približi do početka plej-of faze takmičenja. Ja bih, lično, volio da bude što više uzbuđenja. Možda ne ove sezone, ali narednih sezone svakako, i da se sem Zvezde i Partizana, u borbu za sam vrh superligaške tabele uključi Vojvodine i još neki četvrti klub", rekao je Nebojša Petrović, novinar.

Riječi hvale na račun Stankovića iI Miloševića stižu i od prvog čovjeka srpskog fudbala Slaviše Kokaze koji je uvjeren da će i jedan i drugi, ostvariti trenerkse karijere nalik svojim fudbalskim.

"To su ljudi o kojima mislim sve najbolje, prevashodno govoreći o ljudskim karakteristikama. Smatram da je Savo Milošević već pokazao da će se na njega u budućnosti računati kao jednog od najozbiljnijih srpskih trenera. Dejan Stanković je ostvario svoju prvu pobjedu u prvenstvu. Poznavajući njegov karakter, harizmu i želju kada se nečemu posveti mislim da će i on dokazati da je neko ko bi u budućnosti mogao da postane veliki trener", istakao je Slaviša Kokeza, predsjednik Fudbalskog saveza Srbije.

"U vječitom derbiju nema favorita, to su utakmice koje presudi mirna glava i nadahnuće pojedinca", potvrda one dobro poznate stiže i od onih koji su na svojoj koži osjetili draž vječitog derbija. 

Marko Jovanović nosio je dres Partizana, a imenjak mu Mirić, Crvene zvezde. Danas su saigrači u banjalučkom Borcu, a uglas istiću važnost povratka Dejana Stankovića i Save Milošević na svoje matične fudbalske adrese.

"Možad je interesovanje malo oslabilo u zadnjih nekoliko godina. Kada sam ja igrao u Partizanu, zaista se, sedam dana pred utakmicu živjelo za derbi. Sad mi se čini kao da je interesovanje malo opalo, međutim mislim da će se dolaskom Dejana Stankovića i Save Miloševića to vratiti na stari nivo. Zaista, to je u našem fudbalu, koji nije na bogzna kakvom nivou, nešto što nam je ostalo vrijedno i što privlači publiku", naglasio je Marko Jovanović, nekadašni fudbaler Partizana.

"Najveća prednost Crvene zvezde je dolazak Dejana Stankovića, jedne od najvećih legendi kluba. Mislim da će on dati dodatni impuls igračima uz navijački huk sa tribina stadiona Rajko Mitić", rekao je Marko Mirić, nekadašnji fudbaler Crvene zvezde.

Tokom igračke karijere Dejan Stanković nastupio je na devet "vječitih derbija" uz učinak od tri pobjede, dva remija i četiri poraza. Savo Milošević upisao je deset recki kao fudbaler. Tri puta je slavio pobjedu, a isto toliko tugovao zbog poraza, a dok su četiri okršaja u kojima je bio akter završena remijem. Kao trener, Milosevic je ostvario dvije pobjede nad "vječitim rivalom" uz jedan poraz.