Prvi čovek Lige šampiona: Čestitam Igokei pobedu nad Zvezdom, suština je rast u domaćim takmičenjima

  • 08.05.2021. 21:15

"Čestitam klubu koji je imao veoma uspešnu sezonu sa nama u Evropi. Veoma smo zadovoljni", poručuje Patrik Komninos.

Izvršni direktor FIBA Lige šampiona Patrik Komninos smatra da je u zahtjevnim trenucima, usljed pandemije virusa korona, bilo važno sačuvati funkcionalnost takmičenja, što je prema njegovom mišljenju uspješno odrađen posao.

Od starta takmičenja je prošlo pet godina, a sada je sve spremno za odigravanje finala F8 u Nižnjem Novgorodu, gdje će sutra od 18 časova igrati San Pablo Burgos i Pinar Karšijaka.

"Kada smo osnovali takmičenje, prve tri godine su nam bile važna za stvaranje kredibiliteta. Pravimo bebeće korake. Vidjeli smo probijanje na društvene mreže, važne su nam bile reakcije navijača, da se zna da se ovde ulazi po sportskim mjerilima. Onda smo izašli na tržište i išli po investitore. Sve išlo po planu, ali je onda došao KOVID. Cijela sportska industrija je bila na udaru. U četvrtoj godini jedini cilj je bio da završimo takmičenje. Jedini smo od međunarodnih takmičenja koji smo u tome uspjeli. Peta sezona je samo pokušaj da se preživi i da nastavimo putanju rasta. Na to smo ponosni", rekao je Komininos.

Promijenjen je format ove sezone i smanjen broj utakmica zbog teških putovanja da bi se rasteretili klubovi

"Novi format smo ustanovili na brzinu i dopušta fleksibilnost, ne samo nama, već i domaćim ligama koje su integralni dio košarke. Naši kalendari moraju da se usklade. Liga šampiona je takmičenje koje čuva košarkaški eko-sistem u Evropi kakav mora da bude".

Navijači su uveličali završnicu u Nižnjem.

"Kada je prva utakmica počela - kapacitet po propisima je bio popunjen - čuli su se neki čudni zvuci kojih dugo nije bilo. U Rusiji su utakmice igrane sa navijačima već neko vrijeme. Na kraju krajeva, to je jedan od razloga što smo ovde organizovali fajnal-ejt. Za nas je bilo važno da završimo sezonu pred navijačima, to je suština ”lajv” događaja".

(mozzartsport)