Preminuo legendarni košarkaški trener Miki Vuković

  • 16.01.2021. 09:29

Legendarni košarkaški trener Mihajlo Miki Vuković preminuo je u 76. godini u Valensiji, saopštio je istoimeni španski košarkaški klub.

Jedan od najtrofejnih trenera sa prostora bivše Jugoslavije, rođeni Kraljevčanin ostaće upamćen kao trener Jedinstva iz Tuzle sa kojim je postao šampion Evrope 1989. godine, čovjek koji je otkrio legendarnu košarkašicu Raziju Mujanović.

Priča kaže da je popularni Miki na nagovor Milana Cige Vasojevića, koji je u Beogradu preko prijatelja poštara u Tuzli, saznao da u selu iznad grada ima visoka djevojčica, zamoljen da provjeri o kome se radi. Miki je u početku odbijao, jer se to kuće Mujanovića moralo dijelom pješice, ali je popustio otišao ubijedio Razu da počne da trenira, a ostalo je istorija.

Ipak, Razija će osim po svojim uspjesima i titulama biti upamćena po jednoj anegdoti. Sve se desilo davne 1989. godine u Beogradu kada je Mujanovićka gostovala sa svojim Jedinstvom. Publika je shvativši da domaće košarkašice ne mogu da pariraju ovoj Tuzlanki odlučila da je isprovocira skandirajući joj pogrdno:

"Raza je muško.''

Ovo je izludilo tada mladu košarkašicu, a trener Vuković je prekorio zbog lošije igre, i pitao u čemu je problem:

"Viču mi, da sam muško!"

Miki je mahinalno i reflekso odgovorio:

"Igraj Razo, boli te k...c!"

Miki je i kasnije, bio u kontaktu sa košarkašicama Jedinstva, a kada ste ga pitali o Razi, govorio je u superlativu, isticao koliko su radili i podvlačio da ljudi manje vrijednuju njen rad van terena, a on je kako je govorio jednako važan kao i onaj pod koševima, koji ju je doveo pod svodove FIBA Kuće slavnih. 

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм