Split

Preminuo fudbaler Hajduka Jurica Jerković

22:32, 03.06.2019.
Izvor: Tanjug
Thumbnail
U Splitu je danas, poslije duge i teške bolesti, u 69. godini preminuo istaknuti bivši fudbaler Hajduka i reprezentacije Jugoslavije Jurica Jerković.

Kroz 10 seniorskih sezona u Hajdukovom dresu, s čuvenom "desetkom" na leđima, Jerković je sakupio 529 nastupa i postigao 219 pogodaka.

Jerković je, navodi Hina, bio ponajbolji igrač velike Hajdukove generacije koja je u '70-im godinama prošlog vijeka harala fudbalskim terenima tadašnje države, pod vodstvom legendarnog trenera Tomislava Ivića. U Split su tada stigle tri titule prvaka Jugoslavije i pet uzastopnih trijumfa u Kupu.

Bio je neizostavni reprezentativac Jugoslavije više od 10 godina.

Učestvovao je na svjetskim prvenstvima 1974. godine u Njemačkoj i 1982. u Španiji, kao i na Evropskom prvenstvu 1976. godine u Zagrebu i Beogradu, gdje je Jugoslavija osvojila četvrto mjesto.

Za seniorsku reprezentaciju odigrao je 43 utakmice i postigao šest pogodaka.

Igračku karijeru je poslije Hajduka nastavio u Švajcarskoj, gdje je sedam godina igrao za Cirih, a karijeru završio 1985. godine u dresu Lugana.

Po završetku igračke karijere bio je prvi sportski direktor Hajduka od 1986. do 1990. godine.

Jerković je imao čast da igra s reprezentacijom Jugoslavije 1971. godine igrati protiv Brazila na Peleovom oproštaju, kad se na "staroj" Marakani okupilo 200 hiljada gledaoca. Hajdukova "desetka" je sedam minuta prije kraja postigla pogodak za konačnih 2:2.

Jurica Jerković, navodi agencija, biće sahranjen u krugu porodice.