Split

Preminuo fudbaler Hajduka Jurica Jerković

  • 03.06.2019. 22:32

U Splitu je danas, poslije duge i teške bolesti, u 69. godini preminuo istaknuti bivši fudbaler Hajduka i reprezentacije Jugoslavije Jurica Jerković.

Kroz 10 seniorskih sezona u Hajdukovom dresu, s čuvenom "desetkom" na leđima, Jerković je sakupio 529 nastupa i postigao 219 pogodaka.

Jerković je, navodi Hina, bio ponajbolji igrač velike Hajdukove generacije koja je u '70-im godinama prošlog vijeka harala fudbalskim terenima tadašnje države, pod vodstvom legendarnog trenera Tomislava Ivića. U Split su tada stigle tri titule prvaka Jugoslavije i pet uzastopnih trijumfa u Kupu.

Bio je neizostavni reprezentativac Jugoslavije više od 10 godina.

Učestvovao je na svjetskim prvenstvima 1974. godine u Njemačkoj i 1982. u Španiji, kao i na Evropskom prvenstvu 1976. godine u Zagrebu i Beogradu, gdje je Jugoslavija osvojila četvrto mjesto.

Za seniorsku reprezentaciju odigrao je 43 utakmice i postigao šest pogodaka.

Igračku karijeru je poslije Hajduka nastavio u Švajcarskoj, gdje je sedam godina igrao za Cirih, a karijeru završio 1985. godine u dresu Lugana.

Po završetku igračke karijere bio je prvi sportski direktor Hajduka od 1986. do 1990. godine.

Jerković je imao čast da igra s reprezentacijom Jugoslavije 1971. godine igrati protiv Brazila na Peleovom oproštaju, kad se na "staroj" Marakani okupilo 200 hiljada gledaoca. Hajdukova "desetka" je sedam minuta prije kraja postigla pogodak za konačnih 2:2.

Jurica Jerković, navodi agencija, biće sahranjen u krugu porodice.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм