Isplaćuje se rad

Premijer liga BiH dobra za razvoj mladih fudbalera

20:21, 09.10.2018.
Izvor: ATV
Thumbnail
Premijer liga BiH je dobra razvojna liga za mlade fudbalere poručuje bivši fudbalaer Vladan Grujić. Dobar dio njih je minulog ljeta otišao u pečalbu, počevši od Luke Menala, preko Zakarića, Koljića i drugih. 

Tako se počeo isplaćivati rad u mlađim kategorijama i infrastrukturni napredak na kojem se mnogo, mnogo treba raditi. 

"Mladu reprezentaciju koju predvodi Vinko Marinović čine igrači školovani u BiH. To prije nije bio slučaj. Vraća se vjera u fudbal, mora više da se ulaže u infrastrukturu, treneri se više edukuju tako da trebamo gledati pozitivno na ovu ligu", rekao je Grujić.

Jedna od ekipa koja ima odličnu transfer politiku posljednjih godina je bijeljinski Radnik. Tim na čijoj klupi sjedi Mladen Žižović postao je najstabilniji klub uiz Republike Srpske. Iako Bijeljinu svaki prelazni rok napuste najbolji pojedinci, od Memiševića pa sve do Šerbečića, Radnik uspijeva da opstane u gornjem domu Premijer lige, a iz drugog plana se nadaju i boljem rezultatu.

" Ambicije su da budemo u gornjem dijelu tabelu i približimo se ekipama u vrhu. Ako u prelaznom roku odradimo sve kako treba, možemo da se borimo za Evropu",  rekao je Žižović.

Poslije 13. kola drži Sarajevo ispred trostrukog uzastopnog šampiona Zrinjskog i gradskog rivala Željezničara. Od od ove sezone, zaživio je novi sistem takmičenja, a umjesto podjela na ligu za prvaka i onu za opstanak, svi klubovi odmjeriće snage po tri puta tokom takmičarske godine.

" Vrlo vjerovatno će ovaj sistem donijeti više neizvjesnosti, ali na kraju je najvažniji kvalitet igrača. Svake sezone dolazi do odliva najboljih fudbalera, nemamo dovoljan broj mladih igrača. Nadam se da će se infrastruktura popraviti kako bi mogli proizvoditi nove igrače", dodao je Žižović.

Ove sezone tri kluba iz Republike Srpske nastupaju u Premijer ligi. Radnik je stabilan, novajlija Zvijezda 09 se još traži u višem nivou, dok je Krupa u malom problemu. Nije lako nadoknaditi odlaske nosilaca igre, a uvijek je osjetljivo kada klupu tima napusti trener koji je postavio sistem i izgradio kontinuitet. I ove sezone ostalo je staro pravilo da se treneri mijenjaju kao na traci. 

Tako je osam premijerligaša u prvih 13 kola napravilo trenersku rokadu. Radom svojih stratega zadovoljni su u Sarajevu, Radniku, Čeliku i Tuzla sitiju.