Premijer liga BiH: “Borčeva” noć za pamćenje u Sarajevu

  • 17.04.2021. 23:18

Bez velikih riječi i krupnih obećanja van terena, a na terenu strpljivo, pametno, taktički zrelo sa jasnom idejom i dva hica u po sred mete, sažet je opis svega onoga što su fudbaleri Borca uradili prije i tokom utakmica sa Sarajevom. 

Marko Maksimović,  šef “crveno plavog” stručnog štaba položio je svoj prvi pravi trenerski ispit u Premijer ligi BiH sa čistom desetkom, a Goran Zakarić zajedno sa saigračima, preciznošću vrsnog hirurga, sproveo je u djelo “Operaciju Koševo” vrijednu pobjede, koja, u ovom trenutku, znači mnogo više od tri prvenstvena boda.

Fudbaleri Borca, skoro pa otpisani od borbe za najviše domete, pred nastavak proljećnog dijela sezone, sada su legitimni kandidati za šampionsku titulu i trofej u Kupu BiH.

 Pobjeda na “Koševu”, prva nakon više od šest godina, dovela ih je na samo dva koraka zaostatka za ekipom Sarajeva.

Stoga ne čudi što je Marko Maksimović, odmah nakon utakmice, možda i po prvi put od stupanja na trenesku dužnost u Borcu, jasno poručio da ne treba biti skroman i da treba prihvatiti ulogu u kojoj su našli fudbaleri banjalučkog kluba.

“Mislim da smo odigrali dobru utakmicu i što je najvažnije, pohvalio bih igrače, ne samo za večeras, već i za kompletan period. Još jedno kolo je prošlo, mi smo svakim danom sve bliže cilju, a to je plasman u Evropu. Sada smo na razlici od dva boda, ne treba da bježimo od priče oko titule ako smo već tu gdje jesmo. Ne treba da budemo lažno skromni. Mislim da smo poslije ove pobjede na Koševu pokazali da ovo što se desilo prije nije slučajno. Govorilo se da smo pobjeđivali ekipe koje nisu za mjerilo, to nam je samo dalo dodatni motiv i poslije ove utakmice neke stvari su jasnije", poručio je Maksimović.

Skinuo je Marko Maksimović, večeras na Koševu, veliki teret sa svojih leđa.

Teret koji je nosio još s prvim danom imenovanja za šefa stručnog štaba FK Borac.

Izborio se Maksimović sa “antalijskom nulom” i pripremnim periodom bez postignutog gola, debakl, rezultatski i igrom na terenu, na gostovanju kod Veleža, a potom i borbu sa samim sobom “da ostane ili da odustane” pred odlazak na četvrfinalnu utakmicu Kupa BiH u Široki Brijeg.

Sve to, u mladom treneru, pobudilo je inat, ali i svojevrsni bijes da pokaže da je, ipak, kadar da sjedi na “Borčevoj” klupi koja itekako zna da žulja nakon svakog lošeg rezultata.

Dobio je, Maksimović, podršku čelnih ljudi kluba, ali, da se to golim okom primjetiti i fudbalera koje vodi kao trener. U prvi mah, možda je djelovalo, da postoje određene trzavice, problem autoriteta ili shvatanja poimanja fudbalske igre, ali već duže vrijeme, a pogotovu u Sarajevu, “Borčev” tabor je pokazao da funkcioniše po onoj “svi za jednog-jedan sve”.

Na “Koševu”, titulu junaka utakmice, i prvog među jednakima, zavrijedio je Goran Zakarić sa dva postignuta gola. Prvi nakon odbitka iz “pirlovskog” centaršuta kapitena Vranješa, a drugi nakon dalekometnog hica kojim je Vladana Kovačevića, da se jedan od najboljih ovdašnjih golmana ne naljuti, stavio na poster.

Goran Zakarić je, po ko zna koji put, pokazao da, kada je “naštiman” onda je igrač za mnoge veće fudbalske pozornice nego što su one premijerligaške. Čekali su u Borcu, minule zime, da prevagne na koju će stranu. Da li će ostati u Platonovoj ulici ili će s pasošem u ruci put neke inostrane lige. Čekanje se isplatilo, a Borac je dobio Zakarića u najboljem izdanju. Motivisanog, ornog, spremnog za nadmetanje i borbu za trofej i što je najvažnije Zakarića koji je u stanju da jednim potezom riješi pitanje pobjednika.

"Veoma važna pobjeda za nas! Imali smo neke ciljeve prije početka sezone i dolaskom novog trenera smo postavili neke. Mislim da smo na pravom putu da to i uradimo. Naravno, prvi cilj je da izborimo Evropu. Na korak smo od finala Kupa, imamo u srijedu revanš meč protiv Klisa, a u prvenstvu ćemo se truditi da budemo tu što bliže prvom mjestu. Mislim da smo večeras odigrali jako dobru utakmicu, imalo je i Sarajevo nekih šansi i polušansi, ali mislim da smo zasluženo pobijedili i da zasluženo nosimo tri boda u Banjaluku" izjavio je Zakarić nakon pobjede u koju je “ugradio” dva postignuta gola i sada se nalazi na diobi liderske pozicije liste strijelaca u Premijer ligi BiH.

Fudbaleri Borca pokazali su da mogu kad hoće. Pokazali su to u više navrata ove sezone. I, protiv Sutjeske, i protiv Rio Avea, i protiv Željezničara, i još u ko zna koliko utakmica ove sezone, a pokazali su i večeras protiv Sarajeva.

Pokazali su da mogu da ostanu imuni na brojne pokušaje koji dolaze sa strane, od onih, koji su do juče, a i danas to rade, itekako lovili u mutnom, pa su im sada puna usta poštenja.

Pokazali su da mogu da se izbore sa čuvenim “banjalučkim mentalitetom” u kojem čim dođe do prvog poraza, blatom bivaju gađani dojučerašnji heroji, mentalitetom u kojem je put od uzora do neznalice kraći od banjalučke ulice Tina Ujevića.

Pokazali su da mogu i da imaju kvalitet da postanu šampionska generacija.

“Mi imamo svoj cilj. Na nama je da radimo. Na nama je da budemo iz dana u dan bolji. Ne smijemo da poletimo.” ideja je vodilja ove generacije fudbalera Borca koji su na Koševu, konačno, odigrali onako kako bi Banjaluka voljela da ih gleda svakog vikenda.

Borbeno, do kosti, sa vjerom u pobjedu.

A, Sarajevo?

Neka se bave svojom mukom.

I dalje su, to i tabela kaže, favorit broj jedan za osvajanje titule. Ekipa koja ima i “glavu i rep”, ali i očigledne probleme.

Vinko Marinović, ponovo je dokazao da je jedan od najvećih džentlemena ovdašnjeg fudbala. Svu krivicu za poraz preuzeo je na sebe, a poslovično brza i željna “krvi”, sarajevska čaršija, već uveliko bruji da mu je otkaz kovertiran i da umjesto njega dolazi Dženan Uščuplić.

To su već njihovi problemi, a njima, u Borcu i Banjaluci niko ne treba da se bavi, nakon ovako vrijedne pobjede.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник