Grbić ljut zbog suspendovanja Rusije

Pouzdano se zna da Amerikanci ne idu na doping kontrolu!

22:41, 09.12.2019.
Odluka Izvršnog komiteta svjetske antidoping agencije (VADA) da suspenduje ruske sportiste u naredne četiri godine je izazvala veliku polemiku u svijetu.

Jedan od onih koji smatra da je napravljena velika greška je proslavljeni srpski odbojkaš Vladimir Vanja Grbić.

- VADA je agencija koja nije u okviru ni u sastavu Međunarodnog olimpijskog komiteta. To je agencija koja vrši uslužno određene testove. Ako bismo posmatrali konkretno njih, oni ne bi trebalo da imaju nikakvu odluku niti važnost u domenu donošenja odluka, već samo analize. Doduše, s obzirom na to kako su do sada vodili procese, odnosno, na koji način su do sada radili testove i sprovodili sve, veoma je simptomatično i veoma pod sumnjom cjelokupno njihovo djelovanje- rekao je Grbić u intervjuu za “Sputnjik”.

Član odbojkaške Kuće slavnih je poseban akcenat stavio na jednu stvar.

- Pouzdano se zna da veliki broj američkih sportista ne ide na doping kontrolu zato što za njih Stejt department garantuje da su čisti. Princip dvojne studije, odnosno duplih aršina, mi u Srbiji smo davnih dana osjetili na svojoj koži. Suština cijele priče jeste da je, nažalost, Olimpijski pokret još davnih dana izgubio ono što je smisao pravog olimpizma, a da je postao instrukcija, odnosno mašina za instruisanje političkih malverzacija.

Naglašava da je sve ovo politička odluka.

- Nažalost, sport se stavlja u drugi plan na sportskim manifestacijama, to jest, politika ponovo dolazi u prvi plan. To je veliki, ogroman poraz sporta. Svi sportisti, bez obzira na to na kom se nivou nalaze, bez obzira da li su ikad došli u kontakt sa dopingom ili ne, osuđeni su samo zato što su iz Rusije. To je najsmiješnija, najsramotnija odluka koju neko može da donese.

Na kraju je poručio da se sve ovo radi kako bi se sportski eliminisala Rusija.

- Postoje određeni aparati, odnosno način na koji se donose odluke. Nije pitanje da li neko voli Rusiju ili ne, jer onda bismo ušli u ono što se zove emocionalno rasuđivanje. Pričamo o nečemu sasvim drugom. To je da se određena vlast ili ideologija koja se nekome ne sviđa, sistematski eliminiše po svaku cijenu i to na način da im se ubije ono što može najviše da promoviše zemlju, a to je sport. Strašno. Gore nego strašno - zaključio je Grbić.