Rafting centar "Kanjon"

Otvoreno Evropsko prvenstvo u raftingu "Banjaluka-Vrbas 2019".

  • 04.07.2019. 22:25

U Rafting centru "Kanjon" u Karanovcu večeras je otvoreno Evropsko prvenstvo u raftingu "Banjaluka-Vrbas 2019" na kojem će naredna četiri dana učestvovati oko 250 raftera iz 11 evropskih zemalja.

Prvenstvo je otvorio zamjenik gradonačelnika Banjaluke Srđan Amidžić, koji je poručio da sportovi na vodi dobijaju sve veći značaj, te da rafting vidi i kao izuzetnu priliku za promociju turističkih potencijala grada. 

"Dolaze nam sportisti iz svih krajeva svijeta. Vrbas je naš veliki sportski, ali i turistički potencijal. Koliko znam, za sve ove godine, nijedan rafter iz Banjaluke nije otišao nezadovoljan. Svi su oduševljeni stazom, što je najvažnije, ali nama izuzetno prija kada čujemo i da su veoma zadovoljni našim gostoprimstvom, našom hranom i našim ljudima", istakao je Amidžić. 

Amidžić je rekao da je ovaj grad posljednjih 15 godina bio domaćin najvećih rafting takmičenja, te da je ovo treće Evropsko prvenstvo. 

"Prethodno smo bili uspješni domaćini Evropskoj smotri raftera 2005. i 2015. godine. Najveći događaj bila je organizacija Svjetskog prvenstva u raftingu 2009. godine, koje je izazvalo ogromno interesovanje publike i kada je, prema procjenama, u kanjonu Vrbasa bilo više od 30.000 ljudi koji su uživali u čarima raftinga", naveo je Amidžić i izrazio očekivanja da će za dvije godine Banjaluka ponovo biti organizatori Svjetskog prvenstva. 

On je istakao da je Banjaluka grad sporta, te da su ga u prošlosti neki drugi sportovi proslavili. 

Pomoćnik ministra za sport Republike Srpske Dragan Jaćimović rekao je da je Ministarstvo porodice, omladine i sporta Srpske ovo takmičenje uvrstilo u kalendar manifestacija od značaja za Republiku Srpsku i pružilo podršku organizatorima, prepoznajući višestruki značaj ovog sportskoj događaja. 

On je naveo da je na ovim prostorima rafting u ekspanziji iz godine u godinu, te da je napredak i razvoj svakog sporta uspjeh Banjaluke i Republike Srpske. 

"Svi koji jednom osjete moć i vide ljepote Vrbasa, sigurno će doći i biti naši gosti i kao sportisti, i kao turisti", istakao je Jaćimović. 

Na šampionatu, koji će trajati do nedjelje, 7. jula, nastupiće 36 timova u muškoj i ženskoj konkurenciji. 

Snagu i umijeće na bukovima Vrbasa odmjeriće timovi iz Bugarske, Hrvatske, Češke, Rumunije, Slovenije, Srbije, Mađarske, Velike Britanije, Rusije, Letonije i BiH. 

Prve takmičarske trke predviđene su sutra na stazi Bijeli buk.