Izvučene grupe za kvalifikacije

Otvoren put "Orlovima" do Evrobasketa 2021.

14:06, 22.07.2019.
Izvor: nezavisne.com
Thumbnail
Muška seniorska košarkaška reprezentacija BiH igraće u grupi H kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2021. godine u Njemačkoj, Češkoj, Gruziji i Italiji odlučeno je žrijebom u Minhenu.

Bh. košarkaši koji su bili smješteni u šestom jakosnom šeširu za protivnike će imati selekcije Grčke, Letonije i Bugarske. Zmajevi su se tako našli u teškoj grupi u kojoj će Grci i Letonci biti favoriti, dok bi se BiH za treće mjesto trebala boriti sa Bugarima.

Reprezentacija Srbije koja se našla u prvom šeširu igraće u grupi sa selekcijama Finske, Gruzije, te jednog kvalifikanta (Švajcarska, Portugal, Island).

Ranije je bilo poznato da ekipe iz prvog šešira mogu biti žrijebane u grupe A, C, E i G, zajedno sa ekipama iz četvrtog, petog i osmog šešira, a timovi  iz drugog šešira smještene su u grupe B, D, F i H, sa ekipama iz trećeg, šestog i sedmog.

Inače. u žrijebu se našlo 32 reprezentacije koje su podijeljene u osam grupa sa po četiri selekcije. Igraće svako sa svakim, a po tri najbolja tima iz svake grupe izboriće plasman na Eurobasket.

Zanimljivo je da će kvalifikacije igrati i domaćini EP, ali van konkurencije, pa će iz grupa u kojima budu smještene plasman na prvenstvo Starog kontinenta izboriti po dvije prvoplasirane reprezentacije.

Kvalifikacije se igraju u tri prozora, a prvi je na programu od 17. do 25. februara.

EP je na programu je od 17. avgusta do 3. septembra 2021. godine, uz učešće 24 selekcije.

Grupa A

Španija
Poljska
Izrael
Slovačka/Kipar/Rumunija

Grupa B

Rusija
Italija
S. Makedonija
Estonija

Grupa C

Litvanija
Češka
Belgija
Albanija/Bjelorusija/Danska

Grupa D

Hrvatska
Turska
Holandija
Švedska

Grupa E

Srbija
Finska
Gruzija
Švajcarska/Portugal/Island

Grupa F

Slovenija
Ukrajina
Mađarska
Austrija

Grupa G

Francuska
Njemačka
Crna Gora
Luksemburg/Kosovo/V. Britanija

Grupa H

Grčka
Letonija
BiH
Bugarska