EJOF

Olimpijska baklja mira stigla u Sarajevo

  • 02.02.2019. 18:00

Olimpijska baklja mira Evropskog omladinskog olimpijskog festivala (EJOF), koji će od 9. do 16. februara biti održan u Istočnom Sarajevu i Sarajevu, stigla je danas avionom iz Banjaluke u Sarajevo.

Baklju mira, koju su iz Rima donijeli gradonačelnici Istočnog Sarajeva Nenad Vuković i Sarajeva Abdulah Skaka, na Međunarodnom aerodromu Sarajevo dočekali su članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik DŽaferović, predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić, ministar civilnih poslova u tehničkom mandatu Adil Osmanović, te predstavnik Vlade Kantona Sarajeva Haris Bašić. 

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković ukazao da je uložen veliki napor da baklja na dostojanstven način bude donesena iz sjedišta Evropskog olimpijskog komiteta u Rimu, preko Trsta, Banjaluke do Sarajeva. 

"Mislim da je veoma simbolično što smo prvo došli u Banjaluku i zahvaljujem zvaničnicima Republike Srpske koji su nas juče primili u Vladi Srpske. I danas u Sarajevu pokazuje se da smo svi zajedno okupljeni oko projekta `EJOF 2019 - Istočno Sarajevo i Sarajevo`", rekao je Vuković. 

Prema njegovim riječima, ovo je prilika da BiH pokaže da može raditi velike stvari, da se može vratiti na scenu organizacije velikih takmičenja u zimskim sportovima i da Istočno Sarajevo i Sarajevo mogu da organizuju i neke druge događaje. 

On je pozvao građane da u narednim danima posjete sportska borilišta kako bi poslali lijepu sliku u 46 zemalja, odakle dolaze gosti u narednim danima. 

Izražavajući veliko zadovoljstvo što je olimpijska baklja ponovo u Sarajevu, gradonačelnik Skaka je izrazio želju da sva djeca žive u olimpijskom duhu, te istakao da je EJOF prilika za izgradnju nekog boljeg vremena. 

Članovima Predsjedništva BiH Komšiću i DŽaferoviću baklju mira uručili su Amer Barukdžija, predstavnik košarkaške reprezentacije koja je osvojila zlatnu medalju na EJOF-u 2015. i ovogodišnja takmičarka Esma Alić. 

Komšić je izrazio posebno zadovoljstvo što ima priliku da učestvuje u najvećem sportskom događaju u BiH do sada, sportskoj manifestaciji koja će po broju takmičara premašiti Olimpijske igre 1984. u Sarajevu. 

"Neka nam ova baklja mira bude znak i nada da su ovi prostori i cijela BiH sposobni za velike stvari. Kada se ovo završi, nadam se da ćemo moći reći da smo obavili veliki posao i da smo BiH ponovo doveli na naslovne stranice medija u cijelom svijetu po nečemu dobrom, pozitivnom i plemenitom", rekao je Komšić. 

DŽaferović smatra da ova sportska manifestacija snažno pomaže i pozitivno utiče na reputaciju BiH na međunarodnom planu. 

Zvizdić je istakao da je sve u vezi sa olimpijskim igrama poruka i simbolika mira i saradnje. 

"Pet olimpijskih krugova simbolišu jedinstvo i saradnju pet kontinenata. U BiH treba da poštujemo duh mira i saradnje i treba da pokažemo da to možemo. EJOF je dokaz za to", poručio je Zvizdić. 

Na EJOF-u 2019, koji će biti održan od 9. do 16. februara u Istočnom Sarajevu i Sarajevu, učestvovaće sportisti iz 46 zemalja, a prijavljeno je 1.086 takmičara i 750 članova delegacija nacionalnih olimpijskih komiteta. 

EJOF će svečano biti otvoren 10. februara na stadionu "Asim Ferhatović Hase" u Sarajevu. 

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.