Prvi put na međunarodnoj sceni

Odbojkašice BL voleja igraće u srednjoevropskoj ligi i Cev kup

  • 25.06.2019.19:39

Odbojkašice BL Voleja po prvi put igraće na međunarodnoj sceni. Protivnika u prvom krugu Cev kupa, gdje su svoje mjesto izborile među 24 kluba iz 20 zemalja, saznaće sutra. Prioritet ove sezone, ipak, biće takmičenje u srednjoevropskoj ligi, gdje će uz Bimal Jedinstvo predstavljati BiH. 

"Očekivali smo učešće šest zemalja, nažalost na kraju se to svelo na četiri. Slovenija, Hrvtska, BiH i Slovačka. Možda je to i dobro. Liga broji osam klubova, tako da ćemo, kada su finansije u pitanju, biti malo manje opterećeni, nego da je 12 klubova, kao što je bilo planirano", kaže direktor BL Voleja Duško Ovuka. 

A kada su finansije u pitanju, klub je na sjednici Skupštine, koja je održana prošle sedmice, usvojio budžet za narednu sezonu, koji iznosi 260 hiljada maraka. Samo učešće u srednjoevropskoj ligi koštaće oko 150 hiljada maraka, a Ovuka kaže da bez pomoći sponzora i institucija ne bi mogli da prihvate ovaj izazov. Zato je grad i ovaj put stao iza banjalučkih odbojkašica. 

"Mi smo rebalansom budžeta za srednjeevropsku ligu obezbijedili još 20 hiljada maraka. Pošto se neće igrati domaća liga, znači i ona ostala sredstva, koja su redovna, godišnja, se mogu planirati na tom nivou. Ja mislim da će to biti negdje preko 50.000 maraka ukupno," izjavio je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić. 

U klubu su svjesni da je pred njima godina puna izazova. Nastup u srednjeevropskoj ligi biće im pokazatelj kojim putem treba da idu. 

"Sigurno da nemamo potencijal, ni finansijski ni igrački, da možemo da konkurišemo sa svim ekipama. Ali, iskustvo koje ćemo dobiti i način i prilazak tom takmičenju je bitno zbog sledeće sezone", rekao je Veljko Bašić, konsultatn u stručnom štabu Bl Voleja. 

Iz BL Voleja su se zahvalili Odbojkaškom savezu Republike Srpske i BiH jer su podržali njihovo učešće u ovim takmičenjima, bez obaveze učešća u Premijer ligi BiH, pa će banjalučke odbojkašice, zajedno sa Bimal Jedinstvom, na kraju sezone igrati mini ligu za šampiona.