Važni bodovi

Novak Đoković za dvije nedjelje može da izgubi mjesto broj 1 ATP trke

  • 26.07.2019. 16:27

Novak Đoković je objelodanio odluku da propusti Rodžers Kup, a to bi moglo značajno da utiče na ATP trku. Zbog toga bi Rafael Nadal mogao da profitira.

Naime, u svakom trenutku ATP pravi dvije zasebna rangiranja: jedno je ATP lista ili broj poena osvojenih/odbranjenih u posljednjih 365 dana, a drugo se vezuje za kalendarsku godinu i naziva se ATP trka. I upravo tu kreće čitava zavrzlama.  

Đoković je ove godine osvojio velikih 6725 bodova u ATP trci, dakle 500 više od prvog pratioca. Španac kaska za Novakom, ali bi sve to moglo da se promijeni za dvije nedelje.   

Naime u slučaju da na turniru u Montrealu koji kreće 3. septembra Nadal stigne do finala (6825 bodova) ili osvoji trofej (7225) preskočio bi Novaka na mjestu broj jedan.

Ali, na kraju dana pitanje je koliko Novak mari za ovo. On u ovom momentu ima 12.415 bodova, gotovo duplo više od Španca (7.925) na značajnijoj listi, pa bi sebi mogao da prepusti ovaj luksuz. Uostalom, lako bi mogao i da povrati prednost na nekom od sljedećih turnira.

Naravno, glavni cilj Novaka je poznat, a to je razbijanje najvažnijih rekorda Rodžera Federera.

Švajcarac trenutno ima 310 nedjelja na mjestu broj jedan, a Novak je trenutno stigao do 261. nedjelje. Dakle, manje od godinu dana razlike je između dva velika imena,, pa ukolio sve bude po planu našeg asa, pa recimo ovako. Kako bi to rekao čuveni Del Boj iz "Mućki": Sljedeće godine u ovo vreme.

Novak će držati apsolutni rekord po broju nedjelja.

I naravno možda još važniji rekord broj grend slem titula. U posljednjih godinu i po dana je naš as osvojio četiri trofeja, dok su direktni rivali uzeli tek jedan. Nadal je trijumfovao na Rolan Garosu po 12. put u karijeri, dakle i ta trka je sve neizvesnija. Novak je trenutno na 16, Nadal 18, a Federer 20. Ipak, samo godinu dana istog trenda i stanje će biti dramatično promijenjeno, pa sačekajmo još toliko,