Nema kraja dinastije

Nju Ingland savladao Remse: Brejdi šesti put do titule VIDEO

07:09, 04.02.2019.
Izvor: B92
Thumbnail
Nju Ingland Petriotsi pobijedili su Los Anđeles Remse 13:3 u 53. Superboulu i šesti put u istoriji postali šampioni, sve u posljednjih 17 godina.

Petsi su do istorijske titule stigli u sezoni u kojoj je pet ekipa imalo bolji učinak u regularnom dijelu.

Meč u Atlanti je bio najneefikasniji Superboul u istoriji, u kojem smo vidjeli samo jedan tačdaun i to tek u posljednjem kvartalu.

Nakon 50 minuta mučenja, za ljubitelje napadačkog fudbala, tokom kojih su dominirale dvije impresivne odbrane uz katastrofalne nastupe najvećih ofanzivnih zvijezda, SB je opravdao očekivanja tek u posljednjih deset minuta. 

U trenucima kada se konačno probudio QB Remsa Džered Gof, jedna greška je skupo koštala tim iz Los Anđelesa, a onda kada je bilo najpotrebnije na scenu stupa Tom Brejdi i pokazao zašto je najveći svih vremena. 

Živa legenda Petsa je uprkos najgorem nastupu u SB u karijeri odigrao jedan dobar "drajv" i riješio meč za manje od tri minuta.

Vezao je Brejdi tri sjajna pasa u saradnji sa maestralnim Džulijusom Edelmanom i Robom Gronkovskim i doveo svoj tim na dva jarda od end-zone. 

Ovaj poklon ne propušta Soni Mišel koji lako utrčava u end-zonu Remsa i donosi Petriotsima 10:3 na osam minuta prije kraja. 

Remsi i Gof kreću u ključni napad, dobro kombinuje sa Kuksom, Rejnoldsom i Vudsom i tek drugi put na meču dolazi u situaciju da uzvrati TD. 

Međutim, odbrana Petsa prelama meč, prvo Gilmor fantastičnom reakcijom sprečava Kuksa da uhvati loptu u end-zoni, a potom presjeca naredni pas Gofa koji je loše reagovao pod pritiskom.

Petsi su iskusno potrošili preostalo vrijeme zahvaljujući odličnom trčanju Mišela i Burkheda, pa 70 sekundi prije kraja Stiven Gostkovski drugim fild-golom stavlja tačku na meč. 

Petriotsi su osvojili šesti Superboul u svom 11. finalu, devetom u eri Brejdija i Beličika, a treći u posljednjih pet godina. 

Nju Ingland se tako izjednačio sa Pitsburg Stilersima po broju titula, ali je nadmašio rivala po broju pobjeda u plej-ofu sa 37. 

U međuvremenu, Brejdi je postao najstariji QB osvajač Superboula, a Beličik najstariji trener šampion NFL.

Brejdi je meč završio sa 262 jarde (21/35) bez tačdauna uz intersepšn iz prvog pasa, dok je Soni Mišel istrčao 94 jarde i TD za pobedu. 

Ipak, ključni igrač u igri Petsa na ovom meču bio je nezaustavljivi Džulijan Edelman koji je "vukao" Nju Ingland dok ništa nije funkcionisao osvojivši 141 jard iz 10 hvatanja. 

S druge strane, potpuno je podbacila zvanično najbolja ofanzivna linija sezone. Džared Gof je bacio 229 jardi uz presudni intersepšn, dok je Tod Gurli istrčao samo 35 jardi.