Ozbiljne optužbe

Njemački stručnjak: Sumnjam da se Nadal dopinguje

18:15, 18.01.2020.
Izvor: Kurir
Njemački stručnjak dotakao se i "kokainskih" slučajeva najboljih tenisera, kao i i Agasija koji nije kažnjen zbog kristal meta

Sport1.de prenosi priču doping eksperta Frica Zorgela, sa Instituta za biomedicinska i farmaceutska istraživanja u Nirnbergu koji je govorio o korišćenju nedozvoljenih sredstava. 

Povod za priču bio je taj što se prvi reket svijeta u dublu, Kolumbijac Robert Farah (31), povukao sa Australijen opena zbog toga što je bio pozitivan na doping testu u oktobru 2019. godine. O slučaju Faraha on ističe da "meso" nije razlog njegovog dopinga.

"To su sve izgovori, "deža vi" u tenisu.

Standardni izgovor je da se nešto slučajno konzumiralo. Bilo je mnogo slučajeva kada su teniseri prolazili nekažnjeno poslije tog izgovora, čak i pored komisije. Činjenica je da su mnogi pravili greške. Na primjer, ne izračunaju dobro vrijeme kada treba da budu ponovo "čisti".

On je direktno označio Rafaela Nadala kao tenisera na kojeg sumnja da koristi nedozvoljena sredstva.

"Anabolički steroidi su klasika u tenisu. Tako da nisam iznenađen. Decenijama pratim dešavanja i imam jasnu sliku svega. Tenis spada među top 4 sporta kada je riječ o dopingu, pored zimskih sportova i biciklizma. Rafael Nadal pokazuje znake abnormalnosti.

- Imam stalnu sumnju. Imajući u vidu sav njegov atleticizam. Takođe, on dolazi iz Španije, zemlje koja nije poznata po tome da adekvatno "prati" svoje heroje.

Novinare je posebno zanimalo da li i velika imena koriste nedozvoljena sredstva.

- Bilo je slučajeva u prošlosti. Mats Vilander i Martina Hingis su uhvaćeni da koriste kokain, a Vilander je imao samo tromesečnu zabranu. Hingisova je rekla je miješala kokain sa sokom od narandže pa je imala dvogodišnju zabranu. A Andre Agasi? Koristio je kristal met i nije uopšte kažnjen.