Nikola Јokić prijavljen NBA ligi zbog "nacionalizma"

  • 09.03.2020. 14:54

Nikola Јokić obično u NBA ligi rijetko ima probleme. Desi se ponekad da mu glavobolju zadaju sudije ili pojedini rivali, nešto češće - kada mu klupske kolege odigraju ispod očekivanja, ali sada se prvi put susreo i sa optužbom za "etno-nacionalizam".

Šta god taj pojam, zapravo, značio - baš njega je jedan ljubitelj košarke iskoristio da, putem Tvitera, uputi žalbu NBA ligi na činjenicu da se Nikola Јokić, tokom "večeri srpske baštine" u Klivlendu - fotografisao sa brojnim srpskim iseljenicima koji su došli na meč između Kavalirsa i Denver Nagetsa.

Kako su brojni Srbi tom prilikom podigli tri prsta, a u pozadini se među standardnim trobojkama našla i jedna sa natpisom "Republika Srpska", korisnik Tvitera pod nadimkom Piri-Beg Reis je NBA ligi, ali i Јokićevom klubu, poručio sljedeće:

- Da li to Denver Nagetsi ohrabruju srpski etno-nacionalizam? Isti onaj koji je počinio genocid svuda po Bosni, Kosovu i Hrvatskoj. NBA ligo, da li ti ovo dozvoljavaš na svojim događajima? - pitao se on.

Podsjetimo, odlukom Međunarodnog suda pravde u Hagu iz 2017. SRЈ nije proglašena krivom po tužbi BiH za genocid, a ništa takvo nije presuđeno ni kada se radi o ratnim dejstvima na Kosovu, ali ni onima u Hrvatskoj (čija je tužba po istoj osnovi odbačena 2015. jer, kako je to rekao predsjednik najvišeg suda UN, Petr Tomka, "Hrvatska nije uspjela da dokaže da je genocid počinjen nad Hrvatima").

Ipak, nekome je, očigledno, zasmetalo što je Јokić sa sunarodnicima pozirao za zajedničku fotografiju u Klivlendu, gdje je ispred svih njih stajao natpis "Ne damo svetinje", u znak podrške narodu koji se u Crnoj Gori ne miri sa spornim Zakonom o vjeroispovesti.

To je, dan ranije, javno uradio i Novak Đoković, poslavši poruku podrške bratskom narodu.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.