"Uvoz" igrača

Nikad veći broj stranaca u ABA ligi

19:40, 12.02.2019.
Izvor: ATV
Thumbnail
ABA liga je specifična i teško je očekivati rezultat bez dobrih domaćih košarkaša. Sigurno ste mnogo puta čuli ovu tezu koju zagovara košarkaška struka, a koja, ako je suditi po trenutnoj situaciji, pada u vodu.

ABA ligaši su se ove sezone, kao nikada ranije, okrenuli, uvozu igrača. Lider, Crvena zvezda, dolaskom Kej Si Riversa ima sedam stranaca u sastavu, a i Zvedini rivali imaju sličnu strategiju, Budućnost broji šest stranaca, Partizan četiri, a Cedevita tri, ali tek pošto je otpustila njih petoricu zajedno sa trenerom Sitom Alonsom. 

Da bez stranih igrača nema rezultata, bar ove sezone, pokazuje Krka koju čine igrači sa prostora bivše Jugoslavije, a slovenačka ekipa je od početka sezone na začelju tabele. U trci za rezultatom klubovi gube identitet kaže Miroslav Muta Nikolić.

"Imaju previše stranaca, a šta ćemo sa našim igračima. To rade da opravdaju ulaganja, a pitam ih šta će biti ako ništa ne osvoje. Čovjek sam koji je uvijek gleda srpsku košarku, ovakvo stanje mi se ne sviđa", rekao je Nikolić.

Nikolić smatra da bi ABA liga trebala skratiti period koji je predviđen za transfere i registraciju igrača, jer klubovi ovako, imaju mogućnost da trguju tokom cijele sezone. Ističe da nije protiv stranaca, ali smatra da ih u ovom momentu ima previše. To nije dobro za košarku u regionu kaže iskusni trener. 

"Mnogo igrača igra vani. Ne govorim za ove vrhunske, nego za talente koji su otišli, jer je zemlja ekonomski slaba. Idu napolje, traže klubove, a mogli su možda da igraju za reprenetaciju", dodao je Nikolić.

Upozorava da i reprezentacija trpi na ovaj način. Primjer je Ognjen Dobrić, koji ima povjerenje selektora Aleksandra Đorđevića, ali u svom klubu ne dobija potreban prostor za još veći napredak. 

U Srbiji se svake godine pred Kup Radivoja Koraća trguje i pasošima. Danas je srpski državljanin postao Partizanov bek Markus Pejdž, kao što su prije njega pasoš dobijali Zvezdini Enis, Dženkins ili Nelson, a sve kako bi timovi sveli broj stranaca na četiri dozvoljena, što je pravilo Košarkaškog saveza Srbije.