Nenadić o debaklu reprezentacije na EP

Neophodan je rez, od vrha pa nadalje, selektori nas godinama sputavali

  • 15.01.2020. 09:55

Januarska rukometna priča je uvijek puna gorčine. "Orlovi" su i ove godine doživjeli fijasko na Evropskom prvenstvu u Švedskoj, Austriji i Norveškoj. Ni najveći pesimista nije očekivao da će izabranici Nenada Peruničića izgubiti sve tri utakmice u grupi A u Gracu i da će se kući vratiti pognute glave.

Pojedine legende otvorile su srce hrvatskim medijima, a selektor Peruničić je istakao da se osjećaju usamljeno, da nemaju podršku, da igrači otkazuju nastup u reprezentaciji. Nekadaši as Nikola Manojlović bio je još oštriji i konstatovao da je to posljedica katastrofalnog sistemskog nerada u RSS u posljednjih 20 godina.

Sa njim se slaže i najbolji igrač Evrope Petar Nenadić, koji je reprezentaciju napustio prije dvije godine, poslije brodoloma na EP u Hrvatskoj.

- Sve što je Nikola rekao podržavam - priča, za "Novosti", u telefonskom razgovoru zvijezda mađarskog Vesprema Nenadić. - Prije nekoliko dana sam pričao sa drugom i rekao mu, evo, januar je, i opet će biti ružna priča o našem rukometu. Tako je godinama. Očigledno je da je neophodan rez, od vrha pa nadalje. Nemam dilemu. Godinama nas prate mnogobrojni problemi, ali se stvari stvaljaju ispod tepiha.

Najbolji rukometaš Evrope u izboru EHF tvrdi da su naši igrači cjenjeniji u inostranstvu nego kod kuće:

- Žalosno je da naši igrači nisu cjenjeni kod nas kao u svijetu. Nisam samo ja u pitanju, ima nas dosta. Nas sputavaju i naši treneri, koji nisu spremni da svakodnevno uče, da se nadograđuju. Nikom ne dajem za pravo da proziva igrače. Sigurno je da nisu htjeli da izgube utakmice. Imali su želju, motiv, dali svoj maksimum...

Nenadić tvrdi da su do prije sedam-osam godina naše mlađe selekcije harale na velikim takmičenjima, a sada ih nigdje nema...

- Problem je to što sa tim generacijama nema ko da radi. Znam i da su problem finansije... Jednostavno, nama su neophodni vrhunski stručnjaci. Ali oni koji postavljaju trenere ne žele jačeg od sebe. Znam da mnogi stranci žele da vode našu selekciju, jer ima potnecijal, kvalitet... Ako ne za sam vrh, onda za šesto-sedmo mjesto, da se ponekad umiješa u borbu za medalju. Zato smatram da je neophodno napravi rez kako bi se krenulo napred. U suprotnom, opet ćemo idućeg januara govoriti isto - podvlači Nenadić.

Petar ističe da ga zvanje najboljeg igrača motiviše, da je ono plod višegodišnjeg rada i igranja na visokom nivou. Želi i da sa Vespremom "pokori" Evropu.

- Žao mi je što više ne igram za reprezentaciju. Ali godinama su nas sputavali selektori. Zato sam se okrenuo klubu i ličnim ambicijama - kaže Nenadić.

Naša selekcija je, od osamostaljenja Srbije, samo u Beogradu 2012. osvojila jedinu medalju, srebrnu. Ostala prvenstva su bila velika razočaranja, i zato legendarni Veselin Vujović nije bio raspoložen da komentariše učinak Srbije u Gracu:

- Godinama unazad komentarisao sam rezultate naše selekcije, i to je uvijek dobijalo drugačiju konotaciju i ispadalo je ružno u medijima. Ja bih da se fokusiram na rad u Zagrebu, jer što god da kažem to neće ništa promijeniti. Zato ne bih komentarisao.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:00 Народни митинг "Српска те зове", пренос

    '''Народни митинг "Српска те зове", пренос