Žiri jednoglasno odlučio

Najbolji sportisti godine Edin Džeko i Larisa Cerić

  • 17.12.2018. 21:37

Fudbaler Edin Džeko i džudistkinja Larisa Cerić najbolji su sportisti BiH za 2018. godinu, jednoglasno je odlučio stručni žiri manifestacije "Izbora najboljeg sportiste BiH" koja je večeras održana u Sarajevu.

Džeko je prvi put osvojio nagradu za najboljeg sportistu BiH 2009. godine, a večeras se prisutnima obratio putem video poruke. 

On je istakao da mu je nagrada koju je dobio draga, te da je na svaku koja dolazi iz njegove zemlje izrazito ponosan. 

"Večeras ste podijelili veliki broj aplauza našim sportistima i hvala vam i u njihovo ime, ali i u moje. Međutim, našim sportistima i sportu u BiH treba malo drugačija podrška, osim tapšanja po leđima, aplauza i fotografisanja. Treba nam da vjerujete u nas i da nam pomognete da ostvarimo naše ciljeve i promovišemo BiH na sportskim borilištima. Bez pomoći države, kako finansijske, tako i svake druge vrste, to je jako teško i zato, volite i vi nas, onoliko koliko mi volimo BiH", istakao je DŽeko. 

Među trojicom najboljih našli su se i karatista Ivan Klepić i atletičar Mesud Pezer. 

Član DŽudo kluba "Nipon" iz Sarajeva Larisa Cerić i u ovoj godini je nastavila kontinuitet vrhunskih rezultata, što joj je donijelo šestu titulu najboljeg sportiste BiH, a sa njom u konurenciji su bile košarakašica Marica Gajić i karatistkinja Ivona Ćavar. 

Na 18. Izboru najboljih sportista BiH tradicionalno su dodijeljene nagrade u 12 kategorija. 

Epitet najbolje ekipe ponijela je Fudbalska reprezentacija BiH. 

Nagrada za najboljeg trenera je otišla u ruke Blaža Sliškovića, trenera "Zrinjski", a za najperspektivnije sportiste proglašeni su rukometašica BiH Jovana Ilić i teniser Dražen Petrović. 

Dodijeljena je nagrada i za razvoj sporta koja je pripala Atletskom klubu "Glasinac" sa Sokoca. 

Stručni žiri je nagradu za fer-plej dodijelio motociklističkom trojcu Anti Braovcu, Darku Radiću i Zijadu Huseinbegoviću. 

Nagrade za životno djelo dodijeljene su Miloradu Karaliću, legendarnom rukometašu, olimpijskom šampionu iz 1972. godine sa reprezentacijom Jugoslavije i klupskom prvaku Evrope iz 1976. sa banjalučkim "Borcem", te novinaru Seadu Hadžijahiću. 

Dvije posthumne nagrade dodijeljene su košarkaškom velikanu Sabitu Hadžiću, nekadašnjem prvaku Evrope sa sarajevskom "Bosnom", te Suadu Ćupini, poznatom imenu u karateu u BiH. 

Titulu najtrofejnije ekipe osvojila je reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci, a nagrada za najboljeg sportistu u sportu za osobe sa invaliditetom pripala je Nerminu Memiću. 

Nagradu čitalaca "Nezavisnih novina" i posjetilaca portala www.nezavisne.com ove godine osvojila je odbojkašica Žana Dragutinović. 

"Izbor najboljeg sportiste u BiH", koje je održano u sarajevskom hotelu "Holidej", organizovle su "Nezavisne novine" i Radio-televizije BiH.

Тагови:
  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.