Izbor "Glasa Srpske"

Najbolji sportista kajakaš Darko Savić

  • 22.12.2018. 19:39

Najbolji sportista Republike Srpske u ovoj godini je banjalučki kajakaš Darko Savić. Član kajak kanu kluba "Vrbas" tako je zaokružio ovu sezonu na najbolji mogući način. Šest puta je biran među deset najboljih, a konačno je dočekao da pokupi sve lovorike. 

"Velika mi je čast što sam izabran. Hvala "Glasu Srpske". Jednom sam u šali rekao, kad budem prvi prestaću da treniram, ali neće biti tako. Viđaćemo se bar još dvije-tri godine, ako ne na izboru, onda u svijetu sporta," rekao je Savić.

Savić je ove godine osvojio 12. mjesto na Mediteranskim igrama u Taragoni, a između ostalog osvojio je Evrokup. Žiri na čelu sa proslavljenim odbojkašem Ivanom Miljkovićem na drugo mjesto postavio je jednu od najvećih nada srpske košarke Dalibora Ilića, koji nastupa za Igokeu u ABA ligi, dok je treće mjesto u Glasovom izboru pripalo džudisti Vasiliju Vujičiću. Miljković je povukao zanimljivu paralelu između žiriranja i igranja odbojke.

"Fizički je teže igrati i smečirati kada loptu diže Nikola Grbić, a psihički je ovo, kada treba izaći na binu i reći nešto. Prvi put sam ovdje, drago mi je što Republika Srpska ima ovakvu manifestaciju koja je među najznačajnijim u regionu. Nije bilo teško izabrati sportistu, jer rezultati su rekli sve," rekao je Miljković.

Osim nagrada za deset najboljih sportista Srpske, podijeljene su i druge plakate, nagrade i priznanja. Titula najboljeg sportiste iz Republike Srpske, ustanovljena prošle godine, otišla je u ruke Tijane Bošković. Nagradu njenom bratu Vuku uručio je predsjedavajući predsjedništva Milorad Dodik, koji je imao zanimljivu želju. 

"Posebno sam bio srećan i ponosan kada je Tijana raširla zastavu Republike Srpske po osvajanju Svjetskog prvenstva. Srce mi je bilo puno, pokazala je da nije zaboravila odakle je. Reći ću nešto i o njenom bratu Vuku koji igra u mlađim kategorijama Igokee. Nadam se da će jednog dana, kao proslavljeni košarkaš stajati na ovoj sceni, kao dobitnik nagrade za najboljeg sportistu," rekao je Dodik. 

Tako je najbolji trener u 2018. godini strateg odbojkaša brčanske Mladosti, Branko Mišić, dok je u konkurenciji sportista sa invaliditetom bolji od ostalih Velezar Šurbat. Plaketa Glasa posthumno je dodijeljena porodici Marijana Beneša, dok je plaketa za sportski događaj godine pripala Košarkaškom klubu Igokea, za organizaciju Superkupa ABA lige u Laktašima.