Pao i Šapovalov

Nadal donio Španiji šestu titulu u Dejvis kupu

  • 24.11.2019. 22:00

Rafael Nadal je pobjedom nad Denisom Šapovalovim donio Španiji šesti trofej u Dejvis kupu.

Meč je trajao nešto manje od dva sata i pripao je Nadalu sa 6:3, 7:6 (9:7).

Prvoplasirani igrač na ATP listi je na taj način okončao sjajnu godinu za sebe i potvrdio da se trenutno nalazi u najboljoj formi.

Lider španskog tima je u sjajnom stilu započeo meč, u svoja uvodna tri servis gema je protivniku dozvolio da osvoji samo dva poena, a u momentima kada je Šapovalov otvarao poene imao je dvije brejk prilike.

Kanađanin je uspjevao da odoli napadima Nadala, ali sve do šestog gema, u kom je najbolji igrač svijeta iskoristio šansu da napravi brejk i povede sa 4:2.

Naredna dva gema su protekla veoma brzo, bez poena za riternere, da bi u devetom Nadal pojačao ritam i realizovao drugu priliku da okonča prvi set.

Velike zasluge za titulu idu na račun Roberta Bautiste Aguta, koji je u prvom meču finala savladao Feliksa Ože-Alijasima sa 2:0 (7:6, 6:3) i tako donio prvi poen svojoj selekciji.

Velika borba je vođena u drugom setu, koji je Šapovalov otvorio svojim servisom.

Trenutno 15. teniser na svijetu je u drugom gemu najavio da bi mogao da zaprijeti protivniku, ali nije uspio da stigne do prilike za brejk.

U trećem je Nadal propustio dve šanse da osvoji gem na servis protivnika, poslije čega je bez izgubljenog poena izjednačio na 2:2, ali Šapovalov u nastavku nije dozvolio da mu bude ugrožen servis-gem.

Kanađanin se potpuno opustio u šestom gemu drugog seta, igrao je veoma agresivno, tjerao je Nadala da se pomuči za poene, a posle gotovo deset minuta igre je stekao i prvu brejk priliku.

Ipak, Nadal je spriječio iznenađenje, izjednačio na 3:3, poslije čega su sledeća dva gema protekla u nešto blažem ritmu, sve do devetog u kome je Nadal imao brejk priliku, ali mu Šapovalov nije dozvolio da dođe na gem do pobjede.

U devetom gemu je mladi Kanađanin rođen 1999. godine imao 30:15, ali su usledila tri spektakularna poena Nadala za izjednačenje od 5:5 u drugom setu, da bi zatim i pokušao da napadne Šapovalova, koji je uspio da se odbrani i sebi obezbijedi bar taj-brejk.

Poslije 66 minuta odigranih u drugom setu ušlo se u odlučujući gem, pošto je prethodno Nadal "šetao" Šapovalova sa jedne na drugu stranu terena i na kraju uspio da izjednači na 6:6.

Dva uvodna poena su pripala Kanađaninu, ali je veoma brzo Nadal poravnao rezultat. Šapovalov se nije predavao, održao je rezultat do 4:4, ali je potom napravio veliku grešku i donio protivniku prednost od 5:4, uoči njegovog servisa.

Direktnim poenom iz servisa je Nadal stigao do dvije vezane prilike da osvajanje titule, ali je Šapovalov odigrao spektakularno, pročitao "zicer" Nadala, stigao sve i potom poslao pasing-šot paralelu u nebranjeni dio terena.

Fantastičnim servisom je Šapovalov izbacio Nadala iz ritma i uspio da izjednači na 6:6, udarcem koji je išao brzinom od 150 kilometara na sat.

Uslijedio je novi poen, čime je Kanada stigla do set lopte, ali je španski teniser uspio da na lak način izjednači i da potom dođe do treće meč lopte, koju je i iskoristio, pošto je Šapovalov ispucao loptu u mrežu.