Finale Kupa Libertadoresa

Na redu poslastica: Okršaj Boke i River Platea

  • 09.12.2018. 13:17

Revanš utakmica finala Kupa Libertadoresa između River Platea i Boke Juniors konačno će se odigrati večeras nakon silnih peripetija i promišljanja šta napraviti.

Finalu jednostvano nije bilo suđeno da se odigra u predviđenom roku, a to se moglo vidjeti već u prvom meča koji je bio odgođen zbog velikog potopa u Buenos Airesu. Revanš koji su svi s nestrpljenjem čekali ponudio je nestvarne slike nakon kamenovanja Bokinog autobusa pri dolasku na Monumental, policijskog korištenja suzavca pa čak i insistiranja CONMEBOL-a i FIFA-e da se utakmica mora odigrati, iako su svi akteri bili protiv.

Brojni gradovi širom svijeta nudili su organizaciju utakmice nakon što je CONMEBOL donio odluku prema kojoj u Južnoj Americi nije moguće organizovati duel. Prva se javila Đenova, ali taj prijedlog CONMEBOL nije prihvatio kao ni onaj Dohe, koja je svakom klubu ponudila 10 miliona dolara odigra li se revanš u Kataru. 

Na kraju je izbor pao na Santiago Bernabeu što je otvorilo novi problem budući da se Riverov kapiten Leo Ponzio svojevremeno našao u centru istrage o namještanjima mečeva Zaragose, za koju je nastupao. Kako se nikad nije odazvao istrazi postojala je mogućnost njegovog hapšenja čim stupi na špansko tlo, ali je Ponzio doputovao s ekipom i igrat će u revanšu.

Od sredine prošle sedmice Boka se priprema u kampu španske reprezentacije, a River u trening centru Reala i definitivno je, kada se sve zbroji i oduzme, novac na kraju učinio svoje. Ulaznice su rasprodane, evropski ljubitelji fudbala imat će priliku vidjeti Superklasiko, a južnoamerički nogomet je dobio još jedan šamar svom ugledu.

Utakmicu između River Platea i Boke Juniors igra se u nedjelju s početkom od 20:30 sati.

Тагови: