Rat između klubova i reprezentacija

Na pomolu rat FIFA i UEFA

  • 01.11.2018. 14:12

UEFA se protivi planovima FIFA o stvaranju dva nova takmičenja, o čemu izveštava Fajnenšel tajms. UEFA u planovima predsjednika FIFA Đanija Infantina vidi prijetnju za Ligu šampiona, koja od sponzora i emitovanja utakmica godišnje zarađuje oko 2,5 milijarde evra, i Ligu nacija, u kojoj učestvuju sve evropske reprezentacije.

Rukovodstvo FIFA pregovara sa konzorcijumom međunarodnih investitora na čelu sa japanskom telekomunikacionom medijskom korporacijom Softbank grupom, koja je obećala da će u periodu od 12 godina, počevši od 2021. godine, izdvojiti 25 milijardi dolara za proširenje Svejtskog klupskog prvenstva i uvođenje novog turnira za najbolje selekcije.

Infantino predlaže izmjenu formata Svjetskog klupskog prvenstva tako što će se turnir igrati jednom u četiri godina, umjesto reprezentativnog takmičenja Kupa konfederacija, i povećati broj učesnika sa šest na 24 ekipa.

Predlaže i stvaranje Svjetske lige, koja uključuje učešće osam najboljih reprezentacije koje bi se igrala na svake dvije godine. On je odbio da objelodani imena investitora na oktobarskom zasjedanju savjeta FIFA.

Vjerovatnoća da će se pojaviti novi klupski turnir pod okriljem UEFA primorala je Infantina da počne da razmatra pitanja koje se tiču proširenja broja učesnika Svjetskog klupskog prvenstva.

Predstavnici kompanije Relevant sports su zatim razgovarali sa čelnicima FIFA o širenju Svjetskog klupskog prvenstva.

- Kompanija ne istupa protiv bilo koje organizacije, već samo želi da bude uključena u stvaranje novog turnira - naglasio je izvor.

Organizacija World Leagues Forum, koju čini 38 profesionalnih liga, već se otvoreno suprotstavila Infantinovom prijedlogu i donošenju rješenja brzim glasanjem u savjetu FIFA. U oktobru na zasjedanju tog savjeta u Kigaliju usvojeno je da se stvore radne grupe koja će se baviti pitanjem organizovanja dva nova turnira. Infantino je zamolio šefove kontinentalnih organizacija da predlože po dva kandidata u radnu grupu. Predsjednik UEFA Aleksandar Čeferin namjerava da predloži dva protivnika reformi — Italijana Andreu Anjelija i Britanca Ričarda Skudamora.

- Čeferin želi da radnu grupu UEFA čine vodeći fudbalski funkcioneri, tako da Infantino ne bi mogao da manipuliše njima i morao bi da se složi sa njihovim mišljenjem. Istovremeno bi oni morali da budu konstruktivni kritičari i nepokolebljivi u nedostatku dovoljno dobrog predloga - konstatovao je izvor.

Konačna odluka o Infantinovoj reformi mogla bi da bude donijeta 14. marta u Majamiju na savjetu FIFA.

(Sputnjik)

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)