Motivacija i mentalni trening ključni za sportiste u ovoj situaciji

  • 19.03.2020. 19:15

Osim što sportisti u vrijeme pandemije virusa korona, kada je sve stopirano, moraju da održavaju utreniranost, isto tako potrebno je da rade na psihološkom aspektu, primarno motivaciji, kaže priznati sportski psiholog Marijana Mladenović. 

Povukla je paralelu sa situacijom kada su sportisti izvan trenažnog procesa usljed povrede. Razlika je u tome što sada postoji neizvjesnost, niko ne zna kada će se takmičenja nastaviti i to su stvari na koje ne može da se utiče. Zato je važno raditi na motivaciji.

Mladenovićeva ističe da je najvažnije da se ne klone duhom. Dodaje da mentalni trening ponekad može da kompenzuje onaj standarni na koji su sportisti navikli. Sportisti kad god preskoče trening imaju utisak da su naškodili sebi na neki način, a Mladenovićeva smatra da na ovaj način mogu da kompenzuju manju aktivnost kako bi se osjećali da su dobro iskoristili vrijeme. Fudbaler bečkog Rapida Srđan Grahovac ipak ne vidi razlog za manjak motivacije.                 

Možda su u nezgodnijem položaju treneri koji nemaju način na da sprovode svoje zamisli. Tako i struka mora da pronađe način kako da popuni vrijeme kojeg sada svi imaju na pretek. 

Sa ovolikom pauzom sportisti se sigurno nisu sretali, a da nije bilo riječi o povredama. Deašavalo se da sezona počne kasnije zbog raznoraznih okolnosti, ali je ova situacija potpuno nova. Pauza je već dovoljno duga da bi svi morali ponovo proći proces priprema kako bi spremni dočekali nastavak.

Тагови:
  • 20:10 Емисија: Досије

    ''Емисија: Досије

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Развратник (16+)

    ''Развратник’ је аустралијска ТВ серија коју је режирао Петар Данкан и познати аустралијски адвокат Чарлс Вотерстрит, који је био узор за грађење главног лика. Серија кроз пет сезона прати живот кривичара Кливера Грена, чији је живот у расулу.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.