Donja Gradina

Mladima teško objasniti da Jasenovac nije bio samo radni logor

  • 11.04.2019. 19:09

Mlađim generacijama je teško objasniti da Jasenovac nije bio samo radni logor, već stratište stotina hiljada ljudi. Priča to Kustos Spomen područja Donja Gradina Dejan Motl. Upravo zato je, kaže važno da se izgradi novi Memorijalni centar, koji bi žrtve sačuvao od zaborava. 

"Prema procjenama, samo ovdje u Donjoj Gradini ubijeno je više od polovine jasenovačkih logoraša, oko 366 000 ubijenih ljudi. Ono što nedostaje je nešto što bi oni vizuelno mogli da percipiraju i kroz stalnu dobru izložbu koja bi pokazala događaje u Jasenovcu, koja bi dala lice žrtvi", kaže Motl.

Da će se izgradnjom novog kompleksa onemogućiti osporavanje zločina nad Srbima, Jervejima i Romima nada se i direktor Spomen područja Donja Gradina. 

"Mi smatramo da će izgradnjom čitavog kompleksa Donja Gradina postati regionalni centar za istraživanje zločina nad nedužnim civilima za vriejme postojanja NDH", kaže Tanja Tuleković, direktor Spomen-područja Donja Gradina.

Tačna lokacija i sadržaj memorijalnog centra još nisu utvrđeni. Na samom ušću rijeke rijeke Une u Savu nalazi se i prirodni spomenik ustaškog zločina, topola užasa. 

Jedan od najstrašnijih dokaza logora Jasenovac i Donje Gradine jeste i sasušeno drvo u selu Donja Gradina, pod kojim su logoraši svirepo mučeni, ubijani, a obavljane su i koljačke seanse.

Mještani dobro znaju šta se dešavalo u Donjoj Gradini. Nevenko Vukić priča da izgradnju memorijalnog centra naročito očekuju porodice žrtava. 

"Ona je poznata i u Evropi i u svijetu, tu su mučeni i ubijani ljudi od fašista i to bi za mještane značilo puno. Mi želimo da se to što prije izgradi, da bude onako kako treba, da žrtve ne pate i da budu mirne i spokojne", kaže Nevenko Vukić, iz Donje Gradine.

Mnogi posjetioci znali su reći da se u Donjoj Gradini tišina najjače čuje. Memorijalni centar trebalo bi da pošalje poruku da tako nešto ne smije da se ponovi.

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)