Sportski direktor ABA lige

Milija Vojinović za ATV: Košarka u regionu je nezamisliva bez ABA lige

  • 17.01.2021. 20:22

“Banjalučki balon” zategnut je kao pod konac pred početak drugog turnira ABA 2 lige koji će se narednih sedam dana igrati u dvorani “Borik”. Milija Vojinović, sportski direktor ABA lige, tokom gostovanja u sportskom dijelu Centralnih vijesti, zadovoljan je viđenim pred prvu utakmicu , kao kaže, uvjeren je, da će se Banjaluka ponovo pokazati u svom najboljem, domaćinskom, svjetlu.

“Uvjerio sam se da je sve spremno za početak turnira. Banjaluka se u svojoj sportskoj istoriji pokazala kao odličan domaćin najvećih takmičenja i nemam nikavu sumnju da će i ovaj turnir proteći u najboljem redu. Treba napomenuti da ABA liga ima dugodišnju saradnju sa KK Igokea koja se, takođe, pokazala kao odličan organizator svih takmičenja za koja su im povjerena domaćinstva. Nažalost, ovaj put neće biti publike. Znam, koliko se košarka voli u Banjaluci, i zaista mi je žao što nećemo vidjeti tog šestog igrača kojeg imaju Borac i Banjaluka. Ipak, moram da kažem, da u ABA ligi, nakon pozitivnih reakcija, razmišljamo da i ubuduće na ovaj način organizujemo takmičenje u ABA 2 ligi, pa da, već od naredne sezone svi zajedno uživamo u dobroj košarci uz pune tribine “Borika.” , ističe Vojinović.

Prvi turnir ABA 2 lige organizovan na Zlatiboru naišao je na pozitivan odjek sportske javnosti, a Vojinović ne krije zadovoljstvo što se potez koji su povukli u regionalnom takmičenju pokazao kao uspješan.

“Imaju u vidu epidemiološku, ali i finansijsku situaciju u klubovima drugoligaškog ABA karavana odlučili smo se da ove sezone organizujemo turnirski sistem takmičenja. Svjedoci smo da u Prvoj ABA ligi imamo velikih problema sa odgađanjem utakmica, zato smo povukli jedan ovaj potez. Turnirima smo skratili ligaški dio sezone i na taj način smo donekle olakšali klubovima cijelokupnu situaciji. Organizacije je dosta specifična i nimalo laka. Radi se o jednom zatvorenom sistemu. Kretanje, svim ekipama, svedeno je relaciju dvorana-hotel, tako da smo bili pomalo skeptični kako će akteri da odreaguju na sve to.. Ipak, uspjeli smo, uz razumjevanje svih klubova, da prvi turnir zaista dobro organizujemo i svi smo, u ABA ligi, ponosni na ostvareno. Viđena je i dobra košarka, utakmice su bile izuzetno zanimljivo i to mi je posebno drago.”, kaže Vojinović.

ABA liga, ove sezone, pokušava da se izbori sa “bočnim udarima” Kovida 19, koji iz vikenda u vikend pravi probleme svim ekipama, a Vojinović ističe da je zdravlje svih aktera prioritet. Kalendar takmičenja uveliko je pretrpio promjene.

“Za nas, u ABA ligi, svaka utakmice koja se odigra ove sezone je jedna velika pobjeda. Sa velikim nestrpljenjem i neizvjesnošću čekamo rezultate testiranja ekipa na Kovid 19. Nerijetko, dan pred utakmicu ne znamo da li će da bude odigrana, tako da kada košarkaši istrče na teren osjećamo veliko zadovoljstvo. O kvalitetu košarke možemo da diskutujemo ,ali smatram da je taj segmenet na izuzetno visokom nivou.”, kaže Vojinović.

Na pomen znajača ABA lige za regionalnu košarku, Vojinović nema dilemu.

“Košarka u regionu je nezamisliva bez ABA lige. Kada bi uporedili ABA ligu i bilo koje nacionalno takmičenje u regionu osjetila bi se velika razlika u svim segmentima. Sve ekipe iz ABA lige koje ove sezone igraju u evropskim takmičenjima ostvarile su zavidne rezultate. Od Igokee koja igra FIBA Ligu šampiona, preko svih predstavnika u Evrokupu, pa do Crvene zvezde koja, vjerujem, i dalje može da ostvari svoje ciljeve u Evroligi. Svi ti rezultati dovoljno govore o kvalitetu regionalnog takmičenja.”, rekao je Vojinović.

Gostovanje Milije Vojinovića, sportskog direktora ABA lige, u sportskom dijelu Centralnih vijest ATV-a možete da pogledate na ovom linku.

Тагови: