Košarkaški trener

Mikeš za ATV: Nije realno da se prvenstvo nastavi

  • 26.03.2020. 19:44

Stanje u Rumuniji izazvano korona virusom isto je kao i u većini evropskih država, a trofejni BH trener Zoran Mikeš, prinudni odmor van košarkaškog terena provodi sa porodicom u kućnoj izolaciji.

Od juče su, kaže uvedene oštrije mjere, pa je kretanje dozvoljeno samo kako bi građani otišli do prodavnice ili apoteke. Dodatni problem u Rumuniji predstavlja što se virus pojavio u bolnicama i dosta ljekara je zaražno, kaže Mikeš, ali Rumunske vlasti pokušavaju da situaciju drže pod kontrolom. 

A pod kontrolom trener Sepsija pokušava da drži i količinu informacija koje svakodnevno pristižu sa svih krajeva svijeta, ali su televizor i telefon kaže, trenutno jedini prozor u svijet. Slobodno vrijeme koristi i za neke stvari za koje tokom sezone nema baš puno vremena. 

"U kući smo, cijela porodica. Igramo društvene igre, gledamo filmove. Ja lično kad je u pitanju moj posao, pokušavam da dovedem u red neke stvari koje ne može čovjek tokom sezone, kada je sezona vrlo aktivna i dosta je putovanja i utakmica, da složim svoje dokumente, tako da izloaciju koristim i u te svrhe", kaže Mikeš za ATV. 

Regularni dio sezone za košarkašice završen je osmog marta, nakon čega je prvenstvo u Rumuniji suspendovano do polovine aprila, dok je u muškom šampionatu ostalo da se odigra još nekoliko kola. Međutim, pitanje je da li će se prvenstvo uopšte i nastaviti, a Mikeš smatra da za to postoje vrlo male šanse. Prije nego je sport stao u cijelom svijetu, njegov klub Sepsi, bio je lider na tabeli.   

"U ženskoj košarci mi smo bili ubjedljivo na prvom mjestu. Ne znam šta bi bilo ispravno. Mislim da smo mi, s našim igrama, zaslužili prvo mjesto u regularnom dijelu. Osvojili smo i Kup ove sezone, igrali smo odlično i u Evropi, tako da mislim da smo bili i najveći favoriti za osvajanje prvenstva. Naravno da je to najljepše ostvariti na terenu i kroz plej-of, ali ako prvenstvo treba da bude zaključeno i završeno, ako bi mi bili proglašeni prvacima Rumunije, mislim da bi to bilo apsolutno zasluženo", smatra Mikeš.

Ukoliko bi prvenstvo i bilo nastavljeno to bi predstavljalo veliki problem klubovima i igračima, smatra Mikeš, jer bi bilo nemoguće da igrači nakon duge pauze, ponovo uđu u takmičarsku formu, a rizik od povreda bio bi prevelik.

"Mislim da bi bilo previše rizično, tako da koliko god da igračice rade i koliko god im mi možemo pomoći u smislu nekog individualnog programa u kućama, mislim da to ovog momenta nije dovoljno. Ja se samo mogu nadati da u nekom narednom periodu, kada se situacija potpuno smiri, da će sportsiti moći da nastave normalno sa svojim pripremama i treninzima, da se spreme za narednu sezonu", kaže Zoran Mikeš. 

Zoranu Mikešu ovo je sedma sezona na klupi rumunske ekipe Sepsi iz Sfantu Džordža, malog mjesta koje živi za košarku, a koje je ovaj trener rodom iz Banjaluke vratio na košarkašku mapu, ne samo u Rumuniji nego i Evropi. Sa njim na klupi, Rumunke su osvojile četiri titule šampiona države i pet Kup takmičenja, dok su u Evrokupu, ove sezone zaustavljene u osminifinala.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.