Pet godina od nesreće

Mihael Šumaher više nije vezan za krevet

  • 17. Dec 2018.22:24

Za koji dan, 29. decembra, navršiće se pet godina otkako je legendarni vozač Formule 1 Mihael Šumaher na skijanju doživio teške povrede glave zbog kojih se najprije strahovalo za njegov život, a potom je provodio dane i noći skoro kao biljka – nepomično u krevetu. Sada to, po svoj prilici, više nije slučaj.

Kako saznaje "Dejli mejl", slavni "Šumi" više nije vezan za postelju, niti je non-stop prikačen na aparat za održavanje života.

Njegovo stanje jeste ozbiljno, i dalje se o njemu konstantno brine tim stručnjaka u vili na Ženevskom jezeru, gdje njegova porodica plaća oko 60 hiljada evra svake nedjelje troškove medicinskih tretmana.

Čitavo zdanje u kome se Šumaher nalazi pretvoreno je u jednu pravu malu privatnu bolnicu, kako bi se nekadašnji šampion "najbržeg cirkusa u svijetu" u što boljim uslovima oporavljao od teških povreda glave.

Njegovo stanje i dalje ostaje velika misterija za sve koji nisu u najjužem porodičnom i krugu prijatelja.

"Jer, ko nešto progovori van tog kruga – više se i ne smatra prijateljem", piše engleski tabloid.

Ipak, vijest da Mihael Šumaher više nije konstantno vezan za postelju nagovještava da njegov oporavak ipak ide u dobrom pravcu, što samo može da raduje sve istinske ljubitelje sporta.

"Šumi" će nedugo poslije petogodišnjice nesrećnog pada na skijanju na francuskim Alpima, 3. januara, napuniti 50 godina. A tog kobnog 29. decembra 2013. bio je na odmoru sa tada 14-godišnjim sinom Mikom, koji je sada i sam sjajan vozač, kada je tokom skijanja izletio sa staze i glavom udario u stijenu. Od siline udarca zaštitna kaciga se raspolovila.

Brzo je prevezen u bolnicu i operisan. Hirurzi su uklonili krv koja mu se skupila ispod lobanje, ali je dio nje zašao i blokirao određene sfere mozga.

Tu su potonji hematomi i uslovili da bude stavljen u vještački izazvanu komu, kako bi se aparatima za održavanje života borba za njegov oporavak nastavila. Iz te kome je potom probuđen, pa prebačen u pomenutu vilu gdje se, daleko od očiju javnosti, već petu godinu u nizu nastavljaju pokušaji da se čuveni vozač oporavi, piše Blic.