Povraćanje, blokada, bespomoćnost

Meč koji je promijenio Novakovu karijeru VIDEO

  • 10.10.2018. 15:34

Najbolji srpski teniser Novak Đoković otkrio je vjerovatno i prelomni trenutak u karijeri koji se dogodio u januaru 2010. godine.

Đoković je do tada imao velikih problema kada bi mečevi postali naporni, a sve je kulminiralo u čevrtfinalu Australijan opena protiv Žo-Vilfrida Conge.

Novak je izgubio taj meč u pet setova i u trejleru za dokumentarac "Transcendence" priznao da su ga mučili zdravstveni problem.

"Do Australijan opena 2010. godine sam imao mnogo problema na terenu – respiratornih, nemogućnost da se nosim sa vrućinom… Imao sam problema sa izdržljivošću, uprkos tome što sam trenirao naporno. Osjećao sam da slabim i da gubim ‘gorivo u rezervoaru’. Odjednom, nisam vidio teren tako dobro kao na početku, mutilo mi se pred očima, jedva sam hvatao dah poslije poena i on ubrzo je on bio pobjednik", rekao je Đoković.

Najbolji srpski sportista je priznao da nije bio svjestan sa kakvim se poteškoćama susreće. 

"Između četvrtog i petog seta sam izašao da povraćam, bolio me je stomak, energetski sam bio na veoma niskom nivou i nos mi je bio zapušen. Svašta se dešavalo i to nije bilo prvi put. Nisam razumio da postoji nutricionistički dio koji me blokira jer nisam jeo kako treba, iako sam mislio da je sve po planu. Dolazim iz kulture u kojoj je dosta glutena, pekare su na svakom ćošku i svakoga dana se jede hljeb. Čak i kada sam jeo picu, na stolu je bila korpica sa hljebom. Takva je tradicija u našem region, ali ima dosta mesa i rafinisanog šećera. Nisam znao da će sve te stvari izazvati osjećaj bespomoćnosti na terenu, bez snage". 

Poslije tog turnira kontaktirao ga je doktor Igor Četojević i otkrio mu netoleranciju na gluten i šećer. 

"Tada sam upoznao doktora Igora Četojevića, koji je gledao taj meč na Australijan openu. Osjetio je potrebu da me kontaktira i pomogne mi. Rekao mi je da sam izuzetno osjetljiv na gluten, svakodnevne proizvode i rafinisani šećer. Morao sam da sjednem i razmislim šta se tačno dešava", zaključio je Novak u trejleru. 

Film "Transcendence" biće objavljen prvog novembra na internetu.

  • 20:00 Имате ријеч са Милијаном Кос

    ''Ко? Шта? Када? Гдје? Зашто? Како? И ту се питања не заустављају - отворено и одважно.

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.