Maradona bio 12 sati bez ljekarskog nadzora: Advokat najavio istragu zbog propusta

  • 26.11.2020. 17:07

U srijedu oko 16 sati i 12 po lokalnom vremenu Dijega Armanda Maradonu, legendarnoga argentinskog fudbalera, pronašli su mrtvoga u porodičnoj kući u četvrti Tigre glavnoga grada Buenos Airesa.

Veliki Argentinac je tamo provodio vrijeme otkako je pušten iz bolnice na kućnu njegu prije više od dvije sedmice. Imao je operaciju na mozgu zbog krvnog ugruška zbog čega mu je mozak oticao. Operacija je prošla sjajno, prognoze su bile odlične i ljekari su najavljivali kako bi se brzo trebao oporaviti. Uz cjelodnevni ljekarski nadzor.

Pušten je na kućnu njegu na oporavak, a porodica mu je osigurala ličnu medicinsku sestru, psihijatricu i psihologa. Angažovali su kako bi cijelo vrijeme bili uz njega, morao je cijelo vrijeme biti pod nadzorom, ali čini se da je bilo propusta.

Je li se smrt mogla izbjeći? Maradonin advokat Matias Morla tvrdi da je. Argentinac je na Twitteru objavio kako je tu bilo ljekarskih propusta koji se nisu trebali dogoditi. Naime, on tvrdi kako je Dijego čak 12 sati bio bez ljekarskog nadzora, a hitnoj je trebalo pola sata da dođe do njegove kuće. Morla je najavio istragu.

- Neobjašnjivo mi je da 12 sati moj prijatelj nije imao ljekarski nadzor, niti ga je iko provjerio. Hitnoj je trebalo čak pola sata da dođe do njega što je kriminalna glupost. Ta činjenica se ne smije zanemariti i pozivam na otvaranje istrage kako bi se kaznili oni koji su napravili propust - napisao je Morla.

Kao osoba koja je prije više od dvije sedmice imala rizičnu operaciju, trebao je imati sav mogući nadzor, no čini se da je došlo do propusta. Njegov advokat kaže kako će za ovo neko morati odgovarati.

Iako se prvobitno sumnjalo na srčani udar, Dijego Maradona preminuo je u snu od egzacerbacije hroničnog zatajenja srca, koje je za posljedicu imalo akutni edem pluća, odnosno stanje iz kojega se Maradona, nažalost, nije izvukao. Ljekari su otkrili i proširenu kardiomiopatiju, zdravstveno stanje u kojem srčani mišić slabi i širi se te ne može ispumpati dovoljno krvi za ostatak tijela.

Kako je izgledao posljednji dan Dijegovog života saznali su novinari argentinskog portala Olé.

Ustao je rano, kao i posljednjih dana. Nešto je doručkovao, malo prošetao i nekoliko sati poslije legao kako bi se odmorio i vratio energiju. Uz njega su bili psiholog, psihijatrica i lična medicinska sestra, tvrde.

Trebao se dići u podne kako bi popio lijek, no više nije otvorio oči. Kad ga je medicinska sestra pokušala probuditi, vidjela je da nije pri svijesti. Odmah je nazvala hitnu. 

Njegova smrt šokirala je cijeli svijet, a još u srijedu naveče mnogi su mu odali počast. Na stadionu Sao Paolo, gdje je s Napolijem osvojio dva naslova prvaka Italije, su gorjeli reflektori cijelu noć njemu u čast, navijači su se okupljali ispred stadiona i njegovih grafita, palili svijeće, ostavljali šalove i dresove.

Тагови: