Tužne vijesti za obožavaoce

Liječenje u Francuskoj ne može pomoći Šumaheru

  • 25.09.2019. 13:35

Kako je, zapravo, Mihael Šumaher? To niko sem porodice, ljekara koji se brinu o njemu i lične menadžerke slavnog vozača, Sabine Kem, ne zna. A upravo je Kemova riješila da izađe u javnost i to – privatnim obraćanjem, što uopšte nije uobičajena praksa za nju i radno mjesto na kome je.

Podsjetimo, više od pet godina prošlo je od kada je legendarni sedmostruku šampion Formule 1 povrijedio glavu na skijanju. Iako je stravičan pad preživio, pa i komu u kojoj se nalazio, oporavak njemačkog vozača od tada nije značajno napredovao te su se njegova porodica i doktori okrenuli sve revolucionarnijim medicinskim rješenjima kako bi “Šumija” vratili u koliko-toliko funkcionalno stanje.

Posljednje u nizu eksperimentalnih rješenja Šumaherova porodica potražila je u Francuskoj, gdje je Nijemac prije dvije sedmice tajno primljen u parisku bolnicu “Žorž Pompidu”. Lokalni mediji javili su tada da on tajno već neko vrijeme prima tretmane sa matičnim ćelijama. Ovu infomaciju potvrdila je medicinska sestra iz pomenute bolnice, koja tvrdi da je Šumaher pod njenom brigom.

Rad sa matičnim ćelijama stigao je daleko, u 21. vijeku razvile su se mogućnosti da se regenerišu dijelovi tijela ovim metodama, ali, kako govori italijanska doktorka i stručnjak u toj branši Matild Leonardi, ta terapija ne može biti primjenjena u Šumaherovom slučaju.

"Ne postoji eksperimentalna terapija matičnim ćelijama koja bi imala pozitivan učinak na pacijente u stanju minimalne svjesnosti poput Mihael Šumahera", istakla je Leonardijeva, inače direkotorka istraživačkog centra Neurloškog instituta Besta u Milanu.

Italijanka je potom bacila sumnju na cjelokupnu priču u vezi sa “tajnim liječenjem” u Parizu, tvrdeći da takav tretman uopšte ne postoji ili je samo komplikovana šema za iznudu novca od porodice Šumaher.

A šta kaže Kemova?

Ona je u nedjelju uradila nešto ne baš uobičajeno za radno mjesto na kome je. Objavila je lično saopštenje za medije, ne u ime porodice.

I, u tom saopštenju je navela sljedeće:

"Mihaelovo zdravlje nije javna stvar, pa nećemo o tome da komentarišemo, i to samo jer želimo da zaštitimo njegovu privatnost što je moguće više", počela je Sabine Kem.

U istom dahu je i nastavila:

"Mi shvatamo da je ovo teško nekima da razumiju, ali to radimo u savršenom skladu sa Mihaelovim stavovima o životu i možemo samo da budemo zahvalni onima koji ovakvo ponašanje prihvataju kako i treba", navela je ona.

Nastavljajući tako svoju praksu iz septembra, kada je za zvaničan kanal Formule 1, u emisiji “Iza staze”, istakla da je “Šumi uvijek bio srdačan, ali nije želio da privatni život ističe u prvi plan, jer je htio da se uvijek vidi da je potpuno posvećen takmičenjima”, ovo privatno izlaženje u javnost Sabine Kem izazvalo je dve vrste komentara Šumaherovih navijača.

Jedni su se utrkivali u slanju poruka podrške, podsjećali na to kada su ga prvi gledali uživo, koje video-kasete s njegovim vožnjama i dalje čuvaju i gledaju, a drugi… Drugi smatraju da je ovako “nedorečeno” obraćanje javnosti zapravo potvrda crnih slutnji da terapije nisu urodile plodom i da je slavni vozač daleko od oporavka.

Svi istinski ljubitelji sporta, Formule 1 naročito, nadaju se da ovi drugi – uopšte nisu u pravu.

Sabine Kem im, međutim, nije dala neki novi tračak nade. Bar ne za sada.

Тагови:
  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм