Prokomentarisao finale Vimbldona

Legendarni američki trener o Đokoviću: Čovječe, taj momak nema slabosti

15:35, 20.07.2019.
Izvor: RTS
Thumbnail
Legendarni američki trener Nik Boletijeri prokomentarisao je nedavno završeno finale Vimbldona između Novaka Đokovića i Rodžera Federera. Đoković je osvojio peti trofej u Londonu pobjedom nad Federerom u taj-brejku odlučujućeg seta, nakon 12:12 u gemovima.

Novak je tako stigao do 16. pehara na grend slemovima, prišao Rafaelu Nadalu na dva, odnosno Federeru na četiri.

"Obojica su bila fantastična. Bila je to briljantna reklama za naš sport, od trenutka kada su Đoković i Federer počeli meč, to izuzetnog poštovanja u intervjuima na kraju. Neodlučan sam da kažem da li je neko zaslužio pobjedu više od ovog drugog, ali je Novak ponovo demonstrirao kakav je 'ol-araund' igrač. Čovječe, taj momak nema slabosti", rekao je Boletijeri.

Čovjek koji je u svojoj čuvenoj akademini na Floridi trenirao šampione poput Monike Seleš, Andrea Agasija, Marije Šarapove i drugih, pohvalio je i Švajcarca.

"Bilo je uživanje gledati Federera. Ono što je on ostvario sa 37 godina je potpuno zapanjujuće. Da li je trebalo da iskoristi jednu od te dvije meč lopte? Sigurno neću upirati prstom u sjajnog čovjeka, ali ono što možete reći jeste da pritisak utiče na svakoga. U devet od 10 slučajeva Rodžer bi dobio jednu od dvije meč lopte, ali nikada ne možete znati šta se u takvim situacijama odvija u glavi tenisera. Đoković je takođe u nekim trenucima djelovao kao da osjeća pritisak, što ne bi trebalo da bude iznenađenje kada se u obzir uzme kolika je važnost duela."

Amerikanac kaže da su svi ljubitelji tenisa iz dvije nedjelje takmičenja na čuvenoj travi mogli da nauče zaista mnogo.

"Jedna od glavnih lekcija svima poslije ove dvije nedjelje na Vimbldonu je da igrači sa dvoručnim bekhendom imaju veće šanse za uspjeh od onih sa jednoručnim. Kada imate dvoručni bekhend kao Novak Đoković, to je fantastično oružje."

Kaže da su igrači "velike trojke" i dalje dominantni i da očekuje da tako bude još neko vrijeme.

"Vidim i dalje da su Federer, Đoković i Nadal igrači koje treba pobijediti. Za Federera i Nadala, Novak će i dalje biti velika prepreka na njihovom putu. Nadal ima prednost na šljaci, ali na svim drugim podlogama, Đoković je favorit."

Osvrnuo se i na predstavnike mlade generacije koji nisu imali uspjeha na terenima Ol Ingland klaba.

"Problem za njih je što Federer sa 37 i Nadal sa 33 igraju i dalje svoj najbolji tenis, dok Đoković sa 32 djeluje kao da će još dosta biti tu u vrhu. Kada imate tri 'teškaša' u vrhu, teško je za mlade. Oni svi znaju da će na takvim takmičenjima vjerovatno morati da savladaju bar dvojicu od te trojice da bi osvojili pehar", zaključio je Boletijeri.