Kuvalja: Zahvalnost Beogradu za podršku i promociju trke

15:29, 07.04.2021.
Izvor: Srna
Direktor Međunarodne biciklističke trke "Beograd - Banjaluka" Vladimir Kuvalja uručio je svečanu plaketu i zahvalnicu gradu Beogradu i zamjeniku gradonačelnika Goranu Vesiću u znak zahvalnosti za sve učinjeno na razvoju, promociji i popularizaciju trke u svijetu.

Karavan će i ove godine krenuti sa beogradskog Trga Republike 22. aprila, a oko 175 takmičara iz 35 zemalja svijeta imaće zadatak da u četiri etape savladaju gotovo 1.000 kilometara kako bi stigli na cilj u Banjaluku 25. aprila, saopšteno je iz Tima za odnose sa javnošću ove trke.

Kuvalja očekuje da će ovogodišnja trka biti najkvalitetnija do sada, a kao najvažnije je istakao da će 15. godinu zaredom proći granicu između Srbije i Republike Srpske bez zaustavljanja.

"To dovoljno pokazuje koliko je trka značajna za paralelne veze, dodatno povezivanje i saradnju našeg naroda sa obe strane Drine. Nama u Republici Srpskoj to zaista mnogo znači i drago mi je što ovakav događaj startuje sa Trga Republike u najljepšem gradu u ovom dijelu svijeta, našem Beogradu", rekao je Kuvalja.

On je rekao da će u Srbiju i Republiku Srpsku doći izuzetno kvalitetni timovi iz SAD, Paragvaja, sa Novog Zelanda, iz Republike Irske, Holandije, Kambodže, Rusije, Poljske, Italije, Slovačke, Španije i čitavog regiona.

Kuvalja je istakao ogromnu zahvalnost gradu Beogradu za podršku na podršci koju nam pružaju.

"Prošle godine, u najtežim vremenima usljed pandemije virusa korona, Beograd je stao uz nas", rekao je Kuvalja.

Vesić je napomenuo da se u Beogradu organizuje mnogo sportskih manifestacija, svjetska i evropska prvenstva, ali je istakao da trka Beograd–Banjaluka jedna od najdražih manifestacija, koja spaja dva bratska grada i jedan narod.

On je dodao da je posebno ponosan na činjenicu da će sutra u Beogradu biti vakcinisano 20 biciklista i članova saveza iz Republike Srpske, što će im omogućiti učešća na velikim svetskim takmičenjima.

"Želimo da zaštitimo njih i njihove porodice, te da im pomognemo da Republiku Srpsku predstavljaju gde god mogu", istakao je Vesić.

Trka "Beograd-Banjaluka" je jedina biciklistička trka u regionu koja se nalazi u prvoj kategoriji Svjetske biciklističke unije.

Cilj prve etape, prvi put u istoriji trke je Šabac, domaćin starta druge je Obrenovac takođe po prvi put, a ona završava u Bijeljini. Najveći grad Semberije biće i mjesto starta treće, najteže, etape koja se vozi preko Šekovića i završava u Vlasenici.

Četvrta etapa na programu je 25. aprila i vozi se od Prijedora preko Kozarske Dubice, Gradiške, Laktaša do Banjaluke gdje završava spektakularnim krugovima.

Žutu majicu osvojenu prošle godine braniće vozač poljske ekipe "Mazovše Serce Polski" Јakub Kačmarek, a u među favorite na papiru sigurno se ubrajaju italijanski "Bardijani" i "Novo Nordisk" iz SAD, jedine dvije prokontinental ekipe među učesnicima.