Košarkaši BiH na korak od Evropskog prvenstva, naredni rival Letonija

  • 28.11.2020. 19:41

U preostala tri kola kvalifikacija izabranicima Vedrana Bosnića dovoljna je samo jedna pobjeda, kako bi izborili plasman na prvenstvo Starog kontinenta. Vizu za Evrobasket mogli bi da izvade već sutra kada će ugostiti reprezentaciju Letonije. Važan doprinos u jučerašnjoj pobjedi nad Bugarskom dao je i košarkaš Igokee Edin Atić. On je postigao devet poena, uz pet skokova i dvije asistencije, ali ipak timsku igru stavlja na prvo mjesto.

"Nije bitno koliko sam dao poena, već da smo odigrali timski i došli do bodova. Sutra je meč protiv Letonije, koja je odlična ekipa. Idemo na pobjedu, želimo da izborimo plasman na Evropsko prvenstvo", rekao je Atić. 

Atić je jedan od predvodnika novog talasa košarkaša u reprezentaciji BiH. Čini se da je selektor Bosnić na pravi način sproveo smjenu generacija, a dosta toga u budućnosti zavisiće od igrača poput Penave, Sulejmanovića i Kamenjaša. Košarkaš Sparsa sinoć je sa 12 poena bio najefikasniji igrač svog tima. 

"Za mene to predstavlja veliku čast jer sam najmlađi dio ove ekipe, nadam se da ću i u budućnosti nositi ovaj dres. Drago mi je što sam bio na parketu od prve minute i držao fokus sve vrijeme. Posao nije gotov, čeka nas težak posao protiv tima koji je došao u jačem sastavu nego kad smo igrali u februaru", poručio je Kamenjaš. 

Sa dvije pobjede i porazom, nakon tri odigrana kola, reprezentativci BiH dijele prvo mjesto sa Grcima na tabeli grupe H. Utakmica sa Letonijom na programu je sutra od 21 čas, a posljednji kvalifikacioni prozor planiran je za drugu polovinu februara.