Jedan od najboljih golmana svih vremena

Kan bez milosti: Na humanitarnom turniru DJEČACIMA odbranio sve penale

17:11, 25.05.2019.
Izvor: klix.ba
Thumbnail
Knjiga "Tor", koja se bavi istorijom njemačkog fudbala, otkrila je vrlo zanimljivu priču vezanu za legendarnog golmana Olivera Kana koji je na jednom humanitarnom turniru dječacima od devet godina odbranio sve penale ne dopustivši im da mu postignu pogodak.

Dječaci su u sklopu humanitarnog turnira dobili priliku da pokušaju postići pogodak Kanu, a svaki put kada bi jedan od njih postigao pogodak, novac bi bio doniran u humanitarne svrhe.

Ipak, Kan je odbranio sve penale, a organizatori nisu zaradili nikakav novac što se tiče tog dijela humanitarnog turnira. Nema sumnje da je Kan, kada su se "zavjese spustile", uplatio puno više novca nego što bi bilo uplaćeno s postignutim golovima iz penala.

"Često koristim govor tijela kako bih pokazao da sam sveprisutan i nametnuo respekt, pa čak i utjerao strah u kosti svojim protivnicima. Golamni moraju biti pomalo ludi. Ko bi normalan dozvolio ljudima da ga gađaju loptama u glavu i trbuh i mislio kako je to baš super?" rekao je Kan jednom prilikom.

Oliver Kan je, bez ikakve sumnje, jedan od najboljih golmana svih vremena, ali i jedan od najluđih, što najbolje pokazuje ovaj potez.