U roku od 48 sati izgubili čak 1,1 milijardu dolara

Kako je jedna patika obrušila "lavinu" na "Najki" VIDEO

  • 22.02.2019. 17:24

Mladi američki košarkaš Zajon Vilijamson doživio je tokom sedmice nezgodu koja je mogla da prouzrokuje ozbiljniju povredu. Vilijamson je u duelu svog Djuka sa Sjevernom Karolinom povrijedio koleno u prvom minutu susreta na krajnje bizaran način - pukla mu je patika.

Jedan od najperspektivnijih igrača u NCAA ligi, za kojeg se očekuje da će biti prvi pik na predstojećem draftu, prilikom jednog driblinga pokušao je da promeni pravac, ali mu se lijeva patika raspala i završio je na parketu.

Model kompanije "Najki" PG 2.5, inače personalizovan za zvijezdu Oklahoma Siti Tandera Pola Džordža, nije mogao da izdrži Zajonovu silu (201cm i 130 kg), ali je on imao sreće.

Na kraju, ustanovljeno mu je blago istegnuće ligamenata kolena zbog kojeg će propustiti neko vrijeme, a mnogi analitičari i američki mediji savjetuju mu da propusti ostatak koledž sezone kako bi se potpuno oporavio pred nastup u najjačoj ligi svijeta.

U međuvremenu, oglasio se i "Najki" koji je naveo da će istražiti ovaj nesvakidašnji incident.

"Zabrinuti smo i želimo Zajonu brz oporavak. Kvalitet naših proizvoda je od izuzetne važnosti. Iako je ovo izolovan slučaj, radimo na utvrđivanju problema", saopštili su iz "Najkija".

Reagovao je i sam Džordž koji ne sumnja u kvalitet proizvoda.

"Razgovarao sam sa ljudima iz 'Najkija'. Moja patika je uspješna patika, ne samo na koledžima, već i u NBA", kazao je Džordž.

Pucanje patike pravi je primjer kako jedan događaj može da pokrene "lavinu" drugih, pa su tako čelnici NBA lige, poslije svega, poslali zahtjev Nacionalnoj košarkaškoj asocijaciji da spusti granicu za igrače koji mogu da izađu draft na 18 godina, kako talenti poput Vilijamsona ne bi rizikovali povrede pred seniorsku karijeru.

Takođe, član Juta Džeza Donovan Mičel apelovao je da mladi igrači moraju da imaju finansijsku sigurnost i budu plaćeni jer NCAA godišnje prihoduje ogromne količine novca.

Srećom, taj događaj nije izazvao povredu perspektivnog košarkaša, ali jeste nešto drugo na finansijskom i poslovnom planu - veliki problem za "Najki".

Odavno se nije dogodio veći udar na američkog giganta sportske opreme čije su akcije u jednom trenutku bile u padu 1,7 odsto, da bi u četvrtak dan bio završen padom od 1,1 procenata.

To znači da je jedan od najpoznatijih brendova u roku od 48 sati izgubio čak 1,1 milijardu dolara.

"Najki" je 2017. potpisao sponzorski ugovor sa NBA ligom i zvanični je proizvođač dresova, a saradnja sa univerzitetom Djuk traje od 1992. i trenutno je u četvrtoj godini 12-godišnjeg ugovora.

Situaciju su pokušali da iskoriste i druge kompanije, pa je tako "Puma" na zvaničnom "Tviter" profilu objavila da se ovako nešto ne bi dogodio u njihovoj obući.

Тагови: