Bez prava na grešku

Još tri prepreke pred srpskim košarkašima

  • 03.12.2018. 10:33

Još tri prepreke srpski košarkaši treba da preskoče da bi stigli na krajnje odredište, daleku Kinu, koja je naredne godine domaćin Svjetskog kupa. 

 

Prva je selekcija Grčke, koja će večeras na parket dvorane “Aleksandar Nikolić” (20.15) istrčati sa već obezbijeđenom vizom i savršenim skorom u kvalifikacijama (9-0). Srpski tim je propustio priliku da u Tel Avivu napravi odlučujući korak ka trećem mjestu, pa će svoju šansu tražiti u posljednjim duelima sa Grčkom, Estonijom i Izraelom.

"Ekipa je veoma dobro reagovala poslije poraza, kao i uvijek. Znamo tačno gdje smo griješili i zašto", jasan je selektor Aleksandar Đorđević.

"Proanalizirali smo neke stvari, razgovarali i počeli pripreme za Grke. Treba zaboraviti utakmicu sa Izraelom, naravno ona služi za nauk, da izvučemo pouke za sljedeći put kada se ponovo budemo sastal", naveo je srpski selektor.


"Činjenica je da je pred Izrael nedostajalo više vremena za uigravanje, dva treninga su malo da se pripremi utakmica. Drago mi je što je za Grčku i Vasa Micić tu sa nama, koji ima fenomenalnu sezonu u Efesu. Nadam se da ćemo nas dvojica pomoći da sve izgleda mnogo bolje", naveo je.

Današnji protivnik nema nikakav pritisak na leđima, jer je cilj već ispunio.

"Dolaze sa jednom drugom reprezentacijom, igračima iz domaće lige koji su puni samopouzdanja i želje za dokazivanjem. Napravili su već rezultat, plasirali su se na SP i ta rasterećenost im pomaže da pruže maksimum. Na nama je da odigramo “muški”, fizički snažno, sa velikom željom i borbenošću, vjerom u sebe", rekao je.

Situacija oko prolaska dalje jeste zakomplikovana, ali srpski selektor vjeruje da će sve proći kako treba.

"Pelcovani smo svi od tih pritisaka, znamo kako da odreagujemo. Ja se iskreno nadam da to neće biti neka prepreka u toj nekoj individualnoj psihičkoj pripremi za meč. Fizički smo u redu. To je veoma bitno. Nadam se da ćemo uz pomoć publike doći do te preko potrebne pobjede", kaže Đorđević

U odnosu na Izrael, sada će kreacija igre biti povjerena iskusnijim igračima - Miciću i Joviću.

"Dva plejmejkera ulaze u ekipu. Veoma bitni, sa velikim iskustvom i kvalitetom, da mogu da nas donesu nešto što nam je falilo pogotovo u završnici utakmice u Tel Avivu", rekao je.

Đorđević je podsjetio da je od početka znao koliko će biti teško da se obezbijedi viza.

"Tad sam rekao čak i da će utakmica protiv Izraela u Beogradu da bude odlučujuća. Ne treba letjeti na krilima prošlosti i biti nerealan. Svi smo takmičari, imamo veliko samopouzdanje i vjeru u sebe. Međutim, znamo šta je realnost evropske košarke. Znamo ko stoji na onoj drugoj strani, ispred nas", riječi su srpskog selektora.

Protiv evropskog i olimpijskog vicešampiona svaka ekipa motiva ima napretek:

"Stalo svi žele uz to neko dokazivanje da nas pobijede. Svaki sportista zna šta to znači. Uvijek je imperativ pobijediti najboljeg i skinuti ga sa trona. To su normalne stvari u sportu. Na nama je da svim mogućim oružjem branimo ono što smo zasluženo zaradili do sada. Samo da se ne okrećemo ka onome što je bilo, svaki sljedeći dan je potpuno novi, svaka utakmica, svako takmičenje, kao da prethodnih nije ni bilo",  završio je izlaganje Đorđević.