Pogledajte kako su prošli ostali

Jokića nema na Ol-staru, možda tek u rezervi

  • 25.01.2019. 08:39

Glasanje za startere ovogodišnje NBA Ol-star utakmice je okončano. Kada su se “ukrstila mišljenja” košarkaške publike, samih igrača i predstavnika američkih medija, postalo je poznato kojih deset igrača će započeti “susret svih zvijezda”, 68. po redu.

On će se održati u ponedjeljak 18. februara po srednjeevropskom vremenu u Šarlotu, ali Nikola Jokić, i pored istorijskog rezultata, neće biti među starterima. Da li će ga biti među rezervama, tek će se vidjeti kada svoj sud daju treneri, prvog dana februara.

Da bi se dobio spisak desetorice startera, korišćena je slijedeća formula: glasovi navijača kroz internet anketu formirali su jednu listu, glasovi samih igrača drugu, a medija treću. Cilj svakog NBA košarkaša je bio da bude što bliži vrhu liste, odnosno da mu redni broj bude što manji. Ta pozicija na rang-listi glasova navijača se potom množila sa dva, potom su se dobijenom rezultatu dodavale pozicije na medijskoj i “igračkoj” listi, a sve se na kraju dijelilo sa četiri. Zvuči komplikovano, ali je zapravo formula “glasovi navijača vrijede 50%, a po 25% status među kolegama i mišljenje novinara”. I, došlo se do zanimljivih podataka kada je cijeloi proces okončan.

Ko će biti starteri, i kakav je to “novi format”?

Do prije dve godine se znalo: ko nastupa u timu iz Zapadne konferencije igraće za “Zapad” na Ol-staru, i obrnuto, oni drugi će za “Istok”. Međutim, od 2018. to pravilo je drastično promijenjeno. I dalje je po pet košarkaša iz svake konferencije, na kraju pomenutog ukupnog rangiranja, proglašeno starterima, ali… Po jedan igrač iz svake konferencije, “kapiten” – onaj sa najviše glasova publike, sam će birati ko će mu od preostale osmorice biti saigrač na Ol-staru. Timovi će, dakle, biti “izmiješani”, konferencije neće imati nikakav uticaj na to.

Najviše glasova navijača dobio je Lebron Džejms (4.620.809), i on će biti kapiten jedne ekipe, a kao najpopularniji igrač druge, Zapadne konferencije, Grk Janis Adetokunbo će sa 4.375.747 biti kapiten druge ekipe. Ali, internet anketa ljubitelja košarke nije bila odlučujuća za odluku o starteru na Ol-star meču. Primjera radi, senzacionalni slovenački reprezentativac Luka Dončić je dobio 4.242.980 glasova, od čega su samo “kralj” i spektakularni Grk imali više, ali nije među desetoricom odabranih.  Drugi je bio među navijačima koji su glasali za “visoke igrače Zapadne konferencije”, tek osmi po mišljenju kolega (sa 43 glasa NBA igrača, skoro duplo manje od Jokića, recimo), a šesti po mišljenju novinara. Združeno, “konačna ocjena” mu je 4,45, a u Ol-star startere uvršteni su od “visokih sa zapada” Džejms (1. na svim listama), Durant (ocena 2,5) i Pol Džordž (4). Kako je Entoni Dejvis takođe imao “četvorku” na kraju, tu je onda bio bitan stav navijača, pa je 3,1 milion glasova za asa Oklahome nadmašilo 2,5 miliona koliko je dobila slavna “obrva”.

Sve u svemu, shodno pravilu ankete “Odaberite dva spoljna igrača, a trojicu visokih'” za startere su združenim glasovima navijača, medija i samih igrača, izabrani:

  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина