Đorđević potvrdio

Jokić neće nastupati za državni tim

  • 25.08.2018. 14:00

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Aleksandar Đorđević rekao je da je izvjesno da Nikola Jokić ni ovoga puta neće nastupati za državni tim.

"Odlučio je da ne igra", bilo je sve što je rekao Đorđević.

Selektor Orlova je izrazio nadu da će najveći dio igrača koji nastupaju u najkvalitetnijem košarkaškom takmičenju ipak imati na raspolaganju.

"Više ne vidim razlog da neko kaže – ne. Ugovori su potpisani, ljetovanja će biti odrađena, glava će biti odmorna, povrede su sanirane… I više volim da ih vidim na terenu ispred mene, nego iza u gledalištu. Nije obaveza, ali mnogi od njih sigurno imaju želju da daju više za nacionalni dres", rekao je Đorđević.

Ipak, izvjesno je da Srbija i pored svega toga neće biti kompletna.

"Obavljeni su razgovori sa svim igračima sa spiska, njihovim klubovima, generalnim menadžerima, trenerima… U utorak imam završni razgovor sa generalnim menadžerom Los Anđeles Klipersa, poslije kojeg ću imati čistu situaciju sa Milošem Teodosićem i Bobanom Marjanovićem oko njihovog statusa, dolaze li da igraju za nacionalni tim ili ne. U skladu sa tim skratiću spisak kandidata na 16 igrača, najvjerovatnije već u srijedu", poručio je Đorđević.

Kakav je problem sa njima dvojicom i NBA klubom?

"Teodosić i Marjanović su otputovali u Los Anđeles da bi ih vidjeli doktori i atletski treneri, kako bi se uvjerili u njihovo trenutno zdravstveno stanje. U ponedjeljak i utorak oni će trenirati i poslije toga ćemo donijeti odluku. Teodosić je zbog povrede propustio dobar dio sezone. Marjanović nije imao taj problem i to je ono zbog čega su u Klipersima zabrinuti. Iz tog razloga mi je predočeno iz kluba da je njihova želja da se naši asovi postepeno pune energijom, da ne uđu naglo u pripreme i takmičarski ritam koji iziskuju kvalifikacione utakmice", objašnjava Đorđević.

Kakav je bio vaš odgovor?

"Odgovorio sam da bismo o tome naravno vodili računa i ne bismo ih opterećivali nekim velikim vježbama snage, imamo mini program za njih kao uostalom i za Nemanju Bjelicu i Bogdana Bogdanovića, ali i za ostale igrače. Uvijek smo se i ranije vrlo sistematično odnosili prema zahtjevima NBA klubova u želji da sarađujemo na obostrano zadovoljstvo. I ja kao selektor i KSS imamo dogovor da se poštuje svaki klupski trener reprezentativca, jer i nacionalnom timu su potrebni samo mentalno spremni igrači, koji nisu povrijeđeni. I da hoće da igraju za državni tim, a da nemaju zabranu svojih klubova", rekao je Đorđević.

On nije želio da komentariše odluku klupskog saigrača Teodosića i Marjanovića, Danila Galinarija, koji je naknadno odbio poziv selektora Saketija obrazloživši to odlukom kluba.

"Koji klub može da zabrani igraču da igra za državni tim ako nije povrijeđen i ako u to vrijeme nema klupskih utakmica", dodao je.

Kada je u pitanju fizičko stanje Miloša Teodosića i tu su vijesti pozitivne.

"Razgovarao sam sa Teodosićem i rekao mi je da je trenirao baš jako, da se osjeća spremnim i da je zdrav. Dogovor sa Klipersima mora da zadovolji i našu stranu. Ako Teodosić i Marjanović dobiju zeleno svjetlo da se priključe tek dva-tri dana pred utakmicu, pitanje je koliko je funkcionalno da se uključuju, a ne bi bilo fer ni prema ostalim reprezentativcima", zaključio je Đorđević.

Okupljanje je zakazano za 2. septembar u Beogradu. Srbija se nalazi u novoformiranoj Grupi L, rivali su joj Grčka, Izrael, Estonija, Njemačka i Gruzija, a u okviru četvrtog FIBA "prozora" rivali su im Heleni u Iraklionu (13. septembra) i Estonija u Beogradu (16. septembra).