Kopa Libertadores

Istorijski duel i produžeci: River šampion!

  • 10.12.2018. 07:01

Fudbaleri River Plejta pobijedili su u dramatičnom i istorijskom finalu najvećeg rivala Boku Juniors i osvojili titulu Kopa Libertadores.

River je na stadionu "Santjago Bernabeu" u Madridu poslije preokreta i produžetaka slavio rezultatom 3:1.

Prvi susret na "Bombonjeri" završen je neriješeno 2:2, da bi poslije već poznatih događaja sa kamenovanjem autobusa, odlaganjem revanša i prebacivanjem u prestonicu Španije, regularni dio završen 1:1.

Vođstvo gostima donio je Dario Benedeto krajem prvog poluvremena, sredinom nastavka izjednačio je Lukas Prato i otišlo se u produžetke, gdje je u heroja Rivera izrastao Huan Kintero. 

Kolumbijac je u 109. minutu spektakularnim udarcem donio prednost Riveru, a onda u nadoknadi vremena izbacio loptu i asistirao Gonsalu Martinesu koji je ovjerio vjerovatno i najveću pobjedu u istoriji kluba. 

"Bijelo-crveni" iz Buenos Ajresa tako su došli do četvrtog trofeja šampiona Južne Amerike, ali sigurno najvijredniju jer je pobijeđen večiti rival, ali i sprečen da postane najuspješniji klub u takmičenju. 

Boka je šest puta dizala trofej Kopa Libertadores (1977, 1978, 2000, 2001, 2003 i 2007) i da je večeras trijumfovala, izjednačila bi se sa Indepedijenteom, sedmostrukim šampionom Južne Amerike koji je svoje titule osvajao tokom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka. 

River i Boka su do sada odigrali 248 međusobnih utakmica, a tim sa "Bombonjere" je uspešniji sa 88 trijumfa. River je 82. put slavio, a 78 puta je meč završen bez pobjednika.

Тагови: