Igokea na korak do FIBA Lige šampiona

  • 24.09.2020. 19:38

Dan nakon plasmana u finale turnira u Botevgradu, Dragan Bajić, trener Igokea pun je hvale na račun svojih igrača koji su, kako kaže, ostavili srce na parketu da bi savladali Kluž. Plan za utakmicu, do tančina sproveden u djelo, urodio je plodom, a košarkaški Igokee, jednom nogom su zakoračili u grupnu fazu FIBA Lige šampiona.

Ipak, Bajić za ATV, kaže, da nema mjesta za bilo kakvu euforiju, te da moraju ponoviti dobru igru kako bi stavili tačku na svoju priču u Bugarskoj.

"Velike čestitke mojim momcima, kojima sam i prije utakmice rekao da je njihova obaveza da izađu na parket, da izgledaju kao tim i da daju sve od sebe. To su oni i pokazali sinoć, što me kao trenera raduje. I oni koji su gledali utakmicu dijele isto mišljenje, da stvarno djelujemo kao tim i da tako treba da nastavimo ako želimo dobre rezultate", kaže za ATV Dragan Bajić trener Igokee.

Za naš klub bila bi velika stvar kada bi se domogli grupne faze Lige šampiona, bez dileme ja Bajić, a put do cilja vodi preko lisabonskog Sportinga. Svjesni smo, poručuje trener Igokee, da smo favoriti u ovom duele, ali ističe da će, kao i uvijek, teren biti jedino mjerodavno mjesto za potvrdu kvaliteta.

"Jedna velika nepoznanica za nas same. Ja sam odmah noćas pogledao utakmicu koju su igrali protiv Friburga. Pokazali su možda dva lica, gdje su kao i mi protiv Kluža imali osjetnu prednost, a onda krajem treće četvrtine doveli utakmicu u egal. Atipična ekipa sastavljena od dosta amerikanaca. Mislim da mi moramo da imamo zdrav pristup, da informacije koje damo igračima oni na najbolji mogući način prenesu na parket i mislim da sa takvim pristupom nećemo imati problema", dodaje Bajić.    

Na košarkaškoj mapi, lisabonskog Sportinga nije bilo gotovo četvrt vijeka. Klub je ugašen 1995. godine, da bi 2012. ponovo zaživjela, prvo ženska, a od prošle godina i muška sekcija ovog sportskog društva čija je perjanica fudbalski klub. Ekipa je spoj američkih i portugalskih igrača, a za ATV, tim Sportinga, skenirao je Marko Loncović, košarkaš Galomara iz Madeire, koji već skoro deset godina karijeru gradi u Portugalu.

"Vratili su se dosta jako, sa velikim ulaganjima. To pokazuje činjenica da su prošle sezone završili na prvom mjestu i imaju priliku da igraju kvalifikacije za Ligu šampiona. Mlada ekipa koja forsira defanzivnu košarku, sa dosta udvajanja i sa dosta iskakanja, sa dosta pritiska. Imaju odličnu bekovsku liniju. Mane koje bih istakao je što dosta forsiraju individulanu košarku u napadu i dosta igraju jedan na jedan", kaže Marko Loncović.  

Portuglaska košarka napreduje iz godine u godinu. Finasijska ulaganja su sve veća, kao i priliv kvalitetnih stranaca koji podižu nivo igre, priča Loncović.

"Prvenstvo je dosta dobro. Što se tiče portugalskih igrača i oni iz godine u godinu sa strancima napreduju i mislim da rade dosta dobar posao. Igokea-Sporting? Dajem prednost Igokei iz razloga što je čvršća ekipa, disciplinovanija i organizovanija", dodaje Loncović.

Utakmica, vrijedna grupne faze FIBA Lige šampiona, između Igokee i Sportinga igra se sutra sa početkom u 19.00 časova.