Mundijal u Rusiji

Hrvatska je u finalu Svjetskog prvenstva

  • 11.07.2018. 22:42

Fudbaleri Hrvatske napravili su nezamisliv uspjeh i plasirali se u finale Svjetskog prvenstva u Rusiji, pobjedom nad Engleskom sa 2:1 poslije produžetaka.

Hrvati su napravili najveći uspjeh u istoriji i prvi put došli u borbu za najveći trofej u svijetu fudbala, a to su učinili poslije preokreta jer su gubili od rane faze utakmice. 

Strijelac pobjedonosnog gola bio je Mario Mandžukić u 109. minutu.

Duel na stadionu "Lužnjiki" imao je prefiks "istorijski" iz više razloga, a počeo je onako kako se svaki navijač Engleske mogao da zamisli – fenomelnim pogotkom Kirana Tripijea u petom minutu. 

Minut ranije De Ali se sjajno zagradio na nekih 17-18 metara od gola Hrvatske, Luka Modrić ga je neoprezno oborio, a krilni igrač Totenhema savršeno izveo slobodan udarac i doneo rano vođstvo "Gordom Albionu". 

Primljeni pogodak dosta je uticao na "vatrene" koji nisu mogli da se povežu na startu (prvo dodavanje Modrića ka Ivanu Rakitiću bilo je u 9. minutu), pa je malo falilo da Englezi dupliraju prednost, ponovo iz prekida. 

Hari Megvajer je dva puta bio najviši u skoku nakon kornera, nije imao sreće, poslije čega su se igrači Zlatka Dalića nekako oslobodili pritiska. Tek poslije pola sata igre stvorili su dobre šanse – prvo je Džordan Pikford zaustavio udarac Anta Rebića, da bi Ešli Jang klizećim startom ispred istog igrača spasao svoj tim primljenog gola. 

Do kraja poluvremena je i Džesi Lingard propustio da zatrese mrežu Danijela Subašića iz dobre situacije, dok se Domagoj Vida suočavao sa zvižducima svaki put kada primi loptu. Poslednju dobru priliku pred golom rivala imao je Rakitić, pa su na odmor zadovoljniji otišli igrači Gareta Sautgejta. 

Drugi dio igre počeo je u laganom ritmu i, osim oštrih faulova na obe strane, dobrih 15 minuta nismo vidjeli ništa od fudbala. Englezi su pokušavali centaršutevima sa bokova, Dejan Lovren je dobro intervenisao, a kada se činilo da će momci u bijeloj opremi da dodatnu umrtve igru, Hrvati su se podigli. 

Poslije mirnog perioda Hrvatska je uspjela da dođe do izjednačenja gotovo ni iz čega, a sve poslije njihovog ubacivanja sa desne strane. Šime Vrsaljko je poslao visok centaršut na drugu stativu, Kajl Voker nije bio dovoljno eksplozivan, pa je Ivan Perišić ispred njega akrobatski zahvatio loptu i poslao je u mrežu za 1:1. 

Samo nekoliko minuta kasnije isti igrač mogao je da donese potpuni preokret, nije imao sreće jer je pogodio stativu, a od tog trenutka je krenula ofanziva "kockastih". 

Nju je prekinuo Lingard novim promašajem iz dobre situacije, da bi Perišić i Rakitić propustili da donesu veliko slavlje Hrvatskoj, pa se otišlo u produžetke. 

Finale je na programu u nedelju od 17 časova po srednjoevropskom vremenu na stadionu "Lužnjiki", a za "Boginju" će se boriti Francuska i Hrvatska.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)