Guvernerka: Tokio može da organizuje Olimpijske igre

  • 24.11.2020. 14:50

Virus korona neće ugroziti Olimpijske igre, smatra guvernerka Јapana.

Guvernerka Tokija Јuriko Koike rekla je da je uvjerena da će taj grad moći bezbjedno da organizuje Olimpijske igre sljedeće godine, uprkos nedavnom porastu broja zaraženih virusom korona u Јapanu.

U Јapanu je zabilježen porast broja zaraženih koji premašuje 2.000 slučajeva dnevno, dok Vlada pokušava da uravnoteži preventivne mjere i poslovne aktivnosti a da ne nanosi štetu ekonomiji pogođenoj pandemijom.

- Kao grad domaćin, odlučna sam da ostvarim Olimpijske igre, po svaku cijenu - rekla je Koike na konferenciji za novinare.

Ona je to rekla nedjelju dana nakon što je predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah posjetio Tokio, gdje je održao seriju razgovora sa japanskim zvaničnicima, uključujući i guvernerkom, da pokažu odlučnost da organizuju Igre.

Koike je rekla da je široka upotreba zaštitnih maski među stanovništvom jedna od najefikasnijih mjera bezbjednosti koja je poštedila Јapan od velike stope infekcija koje su izbile u SAD i Evropi.

Ona je dodala da su mnogi Јapanci nošenje maski doživjeli kao "moralnu dužnost", u pokušaju da sarađuju u naporima na prevenciji bolesti. Nedavni porast broja zaraženih u Јapanu mogao bi da dovede u pitanje planove za održavanje Olimpijskih igara, koje bi trebalo da počnu 23. jula.

Bah je rekao da će učesnici Igara biti podstaknuti da se vakcinišu, kako bi zaštitili japansku javnost, ali nije jasno kako bi se to riješilo ako dođe do većeg porasta broja zaraženih u toj zemlji.

Prema podacima zaključno sa ponedjeljkom, u Јapanu je zabilježeno 134.000 slučajeva zaraze korona virusom, uz gotovo 2.000 smrtnih slučajeva.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.