FSBIH

Fudbalski savez ne može da zaštiti Popovića nakon otkaza zbog čestitke

  • 13.01.2019. 18:25

Fudbalski savez Bosne i Hercegovine nema niti mehanizme, niti nadležnosti da reaguje na bilo kakav način kada je riječ o otkazu igraču Dejanu Popoviću.

Nogometni klub Zvijezda iz Gradačca odlučio je da raskine saradnju sa Popovićem, koji je putem društvenih mreža čestitao Dan Republike Srpske. Otkazi i sankcije fudbalerima zbog eventualnog kršenja pravila ponašanja ili klupske discipline diskreciono su pravo uprave kluba, odnosno čelnika, pojašnjavaju iz krovne bh. fudbalske organizacije.

"Iako je riječ o klubu iz Prve lige Federacije BiH i samim tim u direktnoj nadležnosti je Nogometnog saveza FBiH, i mi smo naravno upoznati sa Popovićevim slučejem i otkazom koji je dobio u NK Zvijezda Gradačac. I N/FS BiH i NS FBiH su nemoćni da na bilo koji način reaguju po ovom pitanju, bilo da neko očekuje da zaštitimo igrača ili na drugoj strani da ga i mi kao Disciplinska komisija kaznimo na neki način. Dakle, Savez u tom slučaju ne može reagovati jer to nije u našoj ingerenciji", kazao je za "Nezavisne" član Disciplinske komisije N/FS BiH.

Disciplinski pravilnik N/FS BiH u jednom svom dijelu predviđa sankcije igračima, trenerima, klupskim funkcionerima i službenim licima zbog  neprimjerenih izjava, ali to u ovom sluačaju, kaže naš sagovornik, nije moguće uzeti u razmatranje.

"Zbog neprimjerenih izjava predviđene su kazne. Međutim, pitanje je šta i u kojoj situaciji se može smatrati neprimjerenom izjavom. Što se tiče poteza NK Zvijezda, oni su vjerovatno postupili po nekom svom pravilniku kojim je definisano ponašanje njihovih igrača i javni istupi i mi se tu nemamo pravo miješati. Pritom ne smijemo zaboraviti da je BiH duboko podijeljena zemlja, u malim sredinama to je posebno izraženo. Pretpostavljam da su se i čelnici kluba našli pod određenim pritiskom javnosti i bili na neki način primorani ovako postupiti. Nije nepoznato da se igrači, i to u mnogo poznatijim ligama svijeta, oglašavaju putem društvenih mreža i svojim komentarima izazivaju određene reakcije javnosti. Zbog toga vjerovatno ne dobijaju otkaz, ali BiH je jednostavno takva zemlja gdje je sve normalno i istovremeno ništa nije normalno", istakao je naš sagovornik.  

Dejanu Popoviću, nekadašnjem fudbaleru Borca iz Banjaluke, u petak je uručen otkaz u Zvijezdi iz Gradačca zbog čestitanja Dana Republike Srpske na privatnom Instagram profilu.

"Nakon sastanka Upravnog odbora povodom postupka igrača i kapitena Zvijezde Dejana Popovića, koji je neprimjerenom i nepotrebnom objavom na društvenoj mreži Instagram narušio ugled našeg kluba, NK Zvijezda Gradačac raskida saradnju sa ovim igračem", saopšteno je iz NK Zvijezda Gradačac.

Popović je na Instagramu napisao: "Od Trebinja do Manjače zastave se iste kače, od Novoga pa do Pala sve je naše, Bogu hvala. Za tebe se borba vodila žestoka. Republiko Srpska, zjenico iz oka."

Тагови: