Na pomolu skandal

Fudbaleri Francuske bili pod dopingom pred finale Mundijala?

22:28, 23.09.2019.
Izvor: novosti.rs
Fudbalski reprezentativci Francuske, aktuelnog svjetskog šampiona, nalaze se pod žestokom optužbom da su pred finale Svjetskog prvenstva protiv Hrvatske koristili nedozvoljena sredstva, objavila je Svjetska antidopinška agencija (WADA).

Prije svega se to odnosi na igrače koji igraju za francuski PSŽ, a prema pisanju svjetskih medija oni su koristili sumnjjive stimulanse koji su ovom trenutku na granici (ne)dozvoljenog.

WADA je objavila kako igrači francuskog prvaka uoči utakmica koriste žvakaće gume koje je svojevremeno patentirala američka vojska, a posljednjih se godina mogu slobodno kupiti na tržištu.

Riječ je o žvakama bez šećera koje su obogaćene vitaminom B te u sebi sadrže 50 miligrama kofeina. Fudbaleri ih konzumiraju petnaestak minuta prije početka utakmice jer je to idealno vrijeme za apsorpciju stimulansa iz žvakaće gume koji aktiviraju nervni sistem i smanjuju osjećaj umora.

Njihova prednost je u tome što kofein iz njih počinje djelovati u organizmu već za pet minuta, dok nakon konzumacije istog u energetskim napicima ili kafi treba i do pola sata da počne djelovati.

Ove žvakaće gume su se u Francuskoj pojavile prije nekoliko godina, a prvi su ih počeli da ih koriste igrači Monaka, koji su 2017. postali prvaci Francuske.

Kako je istraga uznapredovala, stigle su i informacije kako su francuski reprezentativci na SP-u 2018. igrali "pod dopingom".

Francuzi su ovaj meč dobili sa 4:2 i poslije dijve decenije ponovo postali prvaci svijeta.