TNT Sports

FIFA počela da traži novog domaćina Svjetskog prvenstva 2022. godine

09:51, 20.06.2019.
Izvor: Sputnjik
Thumbnail
Nakon hapšenja bivšeg šefa Saveza evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA) Mišela Platinija Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) razmatra mogućnost oduzimanja Kataru prava održavanja Svjetskog prvenstva 2022. godine, tvrdi argentinska televizija TNT Sports.

FIFA, navodno, održava "tajne sastanke", na kojima se razmatra moguća zamjena Katara kao domaćina turnira druge države.

Platini je rekao da su ga na ispitivanju po predmetu korupcije pitali o Evropskom prvenstvu 2016, Svjetskom prvenstvu u Rusiji, Svjetskom prvenstvu u Kataru, klubu Pari Sen Žermen i o FIFA.

Francusko finansijsko tužilaštvo privelo je prije dva dana nekada najboljeg fudbalera svijeta jer istražuje "navodna aktivna i pasivna djela podmićivanja službenika" oko dodjele Kataru domaćinstva Mundijala.

Katar je u decembru 2010. godine, u vrijeme kada je Platini bio na čelu UEFA, dobio domaćinstvo Svjetskog prvenstva iznenađujućom pobjedom s obzirom na nedostatak interesovanja lokalne publike, ekstremnih vrućina i uopšte kvaliteta fudbala u toj zemlji.

Francuski mediji prenose da je Platini ispitan o navodnoj večeri u Јelisejskoj palati 23. novembra 2010. godine, na kome je bio sa tadašnjim predsjednikom Francuske Nikolom Sarkozije, princem Katara Tamina Bena Hamada al Tanijem i tada premijerom Katara Hamadom Benom Јasemom al Tanijem, kao i zbog čega je promijenio mišljenje da umjesto SAD glasa za arapsku zemlju.