Novi pravilnik

FIFA najavila strože kazne zbog rasizma

22:02, 11.07.2019.
Izvor: Fena
Thumbnail
Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) najavila je strože kazne u borbi protiv rasizma, a ažurirani Disciplinski pravilnik počeće se primjenjivati od ponedjeljka, 15. jula.

Nakon gotovo 15 godina bez velikih promjena u Disciplinskom kodeksu, nova verzija je razvijena u dogovoru sa šest konfederacija i drugim ključnim dionicima fudbalera. On je bolje strukturisan, jasniji, sažetiji, sa 147 na 72 članka....

Promjene su uslijedile nakon niza incidenata na utakmicama prošle sezone u nacionalnim prvenstvima, ali i međunarodnim natjecanjima, prenosi Hina.

U dogovoru s mrežom Fare, načelo nulte tolerancije na rasizam i bilo koji oblik diskriminacije ažurirano je u skladu s nedavnom izjavom predsjednika FIFA da diskriminacija nema mjesta u fudbalsku.

Na popisu kazni su igranje bez gledaoca, igranje na neutralnom terenu, oduzimanje bodova, izbacivanje u niži rang takmičenja, izbacivanje s turnira ili budućih takmičenja, ponavljanje utakmica...

Minimalna zabrana za igrače ili funkcionere povećava se s pet na 10 utakmica, a omogućit će igračima žrtvama rasističkog ponašanja da daju izjave i učestvuju u postupku. 

Ažurirani disciplinski pravilnik proširuje opseg onoga što se smatra diskriminacijskim ponašanjem na sve što se odnosi na rasu, boju kože, etničku, nacionalnu ili društvenu pripadnost, pol, invaliditet, seksualnu orijentaciju, jezik, vjeru, političko mišljenje, bogatstvo.

Novi pravilnik uključuje i mogućnost izricanja zabrane transfera klubovima koji ne ispunjavaju obveze u slučajevima koji se obrađuju od strane FIFA i Arbitražnog suda za sport.

Kao opšte pravilo, utakmica se automatski gubi ako je sudija prekinuo susret nakon što je primijenio postupak u tri koraka za diskriminacijske incidente.

"Disciplinsko povjerenstvo FIFA može dopustiti žrtvi da da izjavu i tako učestvuje u postupku. FIFA neće iznevjeriti žrtve rasističkih zlostavljanja", navodi se u saopštenju.

"Za prvi prekršaj ograničiće se broj gledatelja i donijeti novčana kazna od najmanje 20.000 švajcarskih franaka", dodali su iz FIFA.