Sutra od 19.30 časova

FIBA Liga šampiona: Igokea - Kluž uz direktan prenos na ATV-u

  • 22.09.2020. 19:41

Košarkaši Igokee odradili su dva treninga na parketu dvorane u Botevgradu, u kojoj ih sutra očekuje dvoboj sa Klužom, u prvoj rundi kvalifikacionog turnira za grupnu fazu FIBA Lige šampiona.

Trener Igokee Dragan Bajić, neće moći da računa na Entonija Klemonsa, koji nije ni doputovao u Bugarsku, ali uprkos tome optimizam provejava kroz redove ekipe Igokee kojoj, centar Kluža, Andrija Stipanović, daje blagu prednost pred sutrašnji duel.

"Ulog je veliki za obje ekipe, a to je plasman u FIBA Ligu šampionu. Bez obzira na sve probleme koji su nas pratili, mislim da ćemo, i mi, i oni dati sve od sebe da dođemo do pobjede. Smatram da je Igokea blagi favorit. Napravili su zaista dobru ekipu, ali i mi imamo snage da im pariramo. Očekujem dobru utakmicu", rekao je Andrija Stipanović, KK Kluž.

Svjestan je da bi tas na vagi mogao da bude, skoro, pa identičan problem sa kojim su i jedni, i drugi suočili tokom pripremnog perioda.

"Istina je da je ekipa Igokee imala problema virusom korona, ali je i nama dosta igrača bilo u karantinu prilikom dolaska Rumuniju. Pratili su nas problemi tokom pripremnog perioda. Vidjećemo, jedna je utakmica", istakao je Andrija Stipanović, KK Kluž.

"Biće to finale prije finala kvalifikacionog turnira u Bugarskoj", bez dileme je Filip Adamović koji je tokom karijere branio boje obje ekipe, aludirajući na to će da pobjednika ove utakmice sačekati bolji iz duela portugalskog Sportinga i švajcarskog Friburga. Snaga Kluža, na terenu, kaže Adamović, leži u sistemu Duška Vujoševića i kvalitetu svojevrsne "legije stranaca", dok su im rumunski košarkaši, slaba tačka što je u ovom duelu prednost Igokee.

"Kvalitet rumunskih ekipa zavisi od pravila o broju domaćih igrača koje tamošnji savez donosi pred početak sezone. Kada sam ja bio, imali smo šest stranaca, a domaći igrač nije morao da bude na terenu. Samim tim kvalitet ekipa je bio bolji. Međutim, svake godine povećavaju broj domaćih igrača koji moraju da budu na terenu. Mislim da je najveća prednost Igokee, što Kluž ima šest stranaca i šest domaćih igrača, a na ovim prostorima, u Jadranskoj ligi nema nikakvih limita. Smatam da Dragan Bajić ima širu rotaciju i dužu klupu", naglasio je Filip Adamović, košarkaš.
  
Košarka je u Rumuniji, manje popularna od neprikosnovenih fudbala, ženskog rukometa, pa i odbojke priča Filip. Kaže  da je Kluž košarkaška organizacija nalik klubovima koji su stalni učesnici Evrokupa, sa stabilnim finansijama, dobro uvezanom logistikom na svim nivoima i odličnom infrastrukturom. Ipak, izlazak na veliku evropsku scenu i dalje je nedosanjan san.

"Kluž ima nevjerovatan budžet. Banka im je sponzor. Svake godine povećavaju ulaganja na svim nivoima. Smatram da su organizaciono bolji od 90 odsto klubova u ABA ligi. Ja se iskreno nadam da će Igokea da pobijedi, to bi bio veliki plus, a ova utakmica je "finale prije finala" kvalifikacionog turnira u Bugarskoj", istakao je Filip Adamović, košarkaš.

Utakamica izmedju Igokee i Kluža igra se sutra sa početkom u 19.30 minuta uz direktan prenos na programu ATV-a.