Velika želja Lebrona

Entoni Dejvis postaje novi košarkaš Lejkersa

  • 16.06.2019. 15:21

Los Anđeles Lejkersi i Nju Orleans Pelikansi dogovorili su se oko trejda u kojem će Entoni Dejvis postati novi košarkaš "jezeraša".

Saga koja traje od februara ove godine je završena!

Pelikansi će Lejkersima poslati Dejvisa, a zauzvrat će dobiti Lonza Bola, Džoša Harta, Brendona Ingrama, četvrtog pika prve runde na ovogodišnjem draftu i dva buduća pika prve runde, objavio je poznati NBA insajder Adrijan Vojnarovski.

Tim iz Nju Orleansa je napravio dosta dobru razmjenu, s obzirom da Dejvisu ugovor ističe naredne sezone i nije imao namjeru da ga produži.

Dejvis ima 25 godina, prethodnih sedam sezona igrao je u Pelikanima, međutim želio je da napusti grad i u toj namjeri je uspio. U NBA odigrao je 466 utakmica i ima prosjek od 23,7 poena, 10,5 skokova i 2,4 blokade.

Nije bilo tima u NBA ligi koji nije želio da vidi jednog od najboljih košarkaša današnjice u svom dresu, ali je njegov agent Rič Pol zapalio sve "mostove" prema Bostonu dok Njujork Niksi nisu imali dovoljno dobru ponudu koja bi zainteresovala Pelikanse pa je Ol star centar završio u Los Anđelesu i pridružio se Lebronu Džejmsu.

Dejvis je prije nekoliko mjeseci kupio kuću u Los Anđelesu i njegov agent je, prema pisanjima američkih medija, nagovijestio da će on potpisati višegodišnji ugovor sa Lejkersima narednog ljeta. Tu garanciju ostali timovi koji su bili u pregovorima nisu imali.

Lejkersi su dali dosta kako bi Dejvis naredne sezone igrao u ljubičasto-zlatnom dresu, ali su zadržali Kajla Kuzmu pored kojeg pod ugovorom za narednu sezonu imaju Morica Vagnera i Isaka Bongu. Naravno, tu je i Lebron Džejms.

Ukoliko se ovaj trejd finalizuje 6. jula Lejkersima bi ostalo oko 27 miliona dolara u seleri kepu, s tim što Dejvis ima popularni "trade kicker" odnosno povišicu od 15 odsto ukoliko bude trejdovan. On ima opciju da tu povišicu odbije, ukoliko to ne uradi "jezerdžije" će imati još četiri miliona manje u seleri kepu naredne sezone.

Ako Pelikansi i Lejkersi odluče da trejd finalizuju krajem jula onda bi Lejkersi imali oko 32 miliona dolara u kepu pošto bi se plata ovogodišnjeg četvrtog pika kojeg su poslali u Nju Orleans oduzela iz ovogodišnjeg budžeta. Pelikansima bi ovo značilo smanjenje prostora za plate sa 17 na 15 miliona dolara.

Naravno, pet miliona više u prostoru za plate bi ekipi iz Los Anđelesa mnogo značilo u sklapanju ekipe za narednu sezonu u kojoj će jezerašima pohod na titulu biti značajno olakšan povredama velikih zvijezda Golden Stejt Voriorsa, Kleja Tomsona i Kevina Durenta koji vjerovatno neće nastupiti naredne sezone zbog povrede ahilove tetive.

Vrijedi napomenuti da timovi u NBA ligi imaju mogućnost da idu preko seleri kepa, s tim što se za svaki milion dolara preko "praga" za plate plaća dodatni milion dolara poreza.

Samo par sati nakon trejda pojavile su se spekulacije da Lejkersi žele i Kembu Vokera.

Plejmejker Šarlot Hornetsa prvog jula postaće neograničeno slobodan igrač i Lejkersi će pokušati da ga ubjede da dođe u Kaliforniju, iako je on izrazio želju da ostane u Hornetsima i da pokuša da napravi nešto sa ekipom iz Severne Karoline.

Da li će se Lejkersi odlučiti za još jednu zvijezdu ili će rasporediti novac na nekoliko kvalitetnih ali ne i preskupih košarkaša?

"Free agency" u NBA ligi kreće prvog jula.