Federerova noćna mora

Đoković je bio najveća prepreka Rodžeru na putu ka osvajanju još trofeja

18:27, 18.03.2019.
Izvor: B92
Thumbnail
Nekada najbolji teniser svijeta, Šveđanin Stefan Edberg, smatra da je najveća prepreka Rodžeru Federeru na putu ka još kojem Grend slem trofeju bio Novak Đoković.

Edberg, koji je bio trener švajcarskog tenisera tokom 2014. i 2015. godine, rekao je da vjeruje da bi Rodžer bez problema produžio vladavinu da Novak nije igrao tako dobro.

Stefan je po završetku karijere 1996. godine u 30. godini, dugo bio van tenisa. Tek na poziv Federera odlučio je da se okuša u ulozi trenera. Saradnju sa Rodžerom počeo je u decembru 2013. 

"Nikada nisam vjerovao da ću postati trener jednog tenisera. Rodžer mi je dao tu priliku. Ne vjerujem da bih pristao da je neko drugi to tražio od mene. Imali smo dvije sjajne godine, radili smo na svim nivoima, a on je imao hrabrosti da donese radikalne odluke", izjavio je Edberg. 

Tokom tog perioda, Rodžer je izgubio tri Grend slem finala od Novaka Đokovića, dva puta na Vimbldonu i jednom na US Openu. 

"Njegov jedini problem bio je Novak Đoković, koji je igrao nevjerovatan tenis u to vrijeme. Da nije bilo njega, Rodžer bi bez problema uzeo bar još dvije ili tri Grend slem titule", smatra dvostruki šampion Melburna, Vimbldona i US Opena. 

Šveđanin je dodao da je najveća novina kod Federera bila odluka da promijeni reket 2014. 

"Sa starim modelom nije imao šanse da se takmiči sa najboljima. Korak po korak i opet je počeo da uživa u tenisu. Poslije nekoliko nedjelja rada počeo je da igra slobodnije i sa više samopouzdanja". 

On je zadivljen time da je Švajcarac i dalje aktivan iako će u avgustu napuniti 38 godina. 

"U tenisu, kako starite, morate da kontrolišete mečeve sve više i više. Najintrigantnija stvar u vezi Federera je da on i dalje želi da napreduje. Nikad se ne predaje, uvijek se iznova motiviše. To je razlog što je i dalje u konkurenciji za trofeje. Nevjerovatno je da je i poslije 20 godina i dalje u vrhu", zaključio je Edberg.